Un lucru care ma intristeaza este faptul ca principalele fabrici producatoare de bere de la noi nu exploateaza sarbatorile pe cat ar putea. Din cate stiu, doar cei de la Tuborg au Cristhmas Brew, insa in afara de asta? Putem consuma doar un sortiment de bere pentru sarbatori si ala in preajma Craciunului? In “afara” exista tipuri de bere facute doar pentru anumite evenimente, sarbatori, beri care au ceva in plus relevant cu sarbatoarea in timpul careia apare.
Sa luam de exemplu Halloween-ul. Din ce in ce mai multi romani sarbatoresc Halloween, in varianta sa americana, cu costume si petreceri insa la aceste petreceri se consuma…aceeasi bere pe care o vedem pe rafturi in fiecare zi. Daca ar fi dupa mine, as lansa un tip de bere special pentru Halloween, un stout sau porter (nu stii ce sunt acestea? Vezi aici tipuri de bere!) pentru ca vremea de afara deja ne face sa ne gandim la aceste tipuri de bere. Daca ar avea succes as repeta “isprava” si pentru alte sarbatori. Nu ma credeti? Atunci haideti sa va prezint 4 tipuri de bere special facute pentru Halloween.
Coney Island Freaktoberfest – Chiar daca este o bere de tip lager, este foarte buna pentru aceasta sarbatoare. Cu o culoare rosie si 6,66% ABV (alcoohol by volume – concetratie de alcool) berea produsa de Shmaltz Brewing Companies este o alegere perfecta, mai ales ca se folosesc 6 tipuri de malt si 6 tipuri de hamei. Daca ar fi disponibila in Romania, as incerca-o doar pentru gustul sau unic, dar si pentru sarguinta cu care producatorii au facut-o special pentru Halloween (6,66% alcool – 666? anyone?).
Reaper Ale – Mortality Stout – Doar numele m-ar face sa beau aceasta bere – “mortality stout” plus eticheta de bere cu un craniu o fac una dintre cele mai interesante beri pentru Halloween. Sortimentul de bere Mortality Stout este de culoare inchisa (aproape neagra) si continte orz prajit, malt si o mica aroma “mocha”. Atunci cand turnati aceasta bere in pahar (bere stout – 7,4% ABV), aroma “afumata” se imbina perfect cu spuma pentru o experienta inedita de Halloween. Cei de la Reaper Ale (fabrica de bere americana) mai au si alte sortimente in ton cu sarbatoarea – Deathly Pale Ale, Redemption Red Ale, Sleighor double IPA, Ritual Dark Ale sau Inevitable Ale.
Brasserie Dieu du Ciel – Rigor Mortis ABT este o bere originara din Canada, aparuta inca din 2001. O bere de tip Ale, inspirata din berea facuta de calugarii belgieni, cu un gust puternic dar nu foarte amar. Se foloseste malt din belsug iar berea are o aroma de ciocolata si caramel. In acelasi timp se simte un gust de fructe si condimente, datorita drojdiei folosite. Aceasta bere se bea doar dupa 6 luni dupa ce a fost produsa – pentru un gust exceptional. Rigor Mortis ABT are 10,5% alcool si se vinde doar o data pe an pana se epuizeaza stocul.
Squatters Brewpub – Hell’s Keep – este o bere facuta in Utah, SUA fiind o bere special pentru aceasta sarbatoare. O bere complexa dar racoritoare cu un profil esteric (compus chimic rezultat prin acțiunea unui acid carboxil asupra unui alcool, cu eliminare de apa) supusa unui nivel mare de carbogazificare. Vorbim despre o bere “strong ale” cu o concentratie de alcool de 7,75% dar si cu o eticheta pe masura dupa cum vedeti.
Observam ca la altii se poate, la noi nu. De ce nu avem beri cu specific in Romania? Eu unul as fi extrem de interesat sa cumpar si sa ma bucur de o bere cu specific de sarbatori, dar nu doar de Craciun, stiu ca se poate mai mult si mai bine. Voi ce parere aveti? Exista potential pentru beri cu specific in Romania? Astept parerile voastre.
Pentru ca la noi inca nu e asa de mare sarbatoare Haloweenul si berile exotice apar mai greu 🙂
Halloween a fost doar un exemplu, dar sunt sarbatori, este Craciunul, este Revelionul. Sa nu mai vorbim despre Paste, unde eu as promova o bere usoara, un lager racoritor pentru o masa “prea bogata”.
Exemple sunt, vointa este oare?