Vezi si Berea Anglo-Americana Ale
Abbey Dubel
Berea de tip Abbey Dubel are o lunga traditie, inca de pe vremea evului mediu, pe cand calugarii trappisti faceau aceasta bere in manastirile lor (si astazi exista astfel de manastiri). Dubel este o bere belgiana cu o tarie medie si o culoare intre maro deschis spre inchis. Avand un guler de spuma generos, care persista, berea Abbey Dubel are si un gust complex datorita maltului folosit. Putem recunoaste aroma de ciocolata sau de alune iar variantele cu arome de fructe duc spre un gust de stafide sau prune. Aroma de hamei nu este atat de puternica, spre deosebire de cea a drojdiei. O bere Dubbel buna este foarte complexa, cu un gust surprinzator dar si cu un ABV intre 6%-8,5% cu un IBU intre 15-25.
Exemple de bere Abbey Dubel: Leffe Brune, La Trappe Dubbel, Chimay Rouger (Premiere)
Abbey Tripel
Se crede ca berea Tripel s-a facut pentru prima data la o manastire din Westmalle unde se gaseste si astazi. Au o culoare galbena spre auriu si sunt foarte acidulate, asemanandu-se cu sampania. O bere buna Abbey Tripel va avea arome complexe datorita drojdiei belgiene, fructelor, condimentelor, maltului, hameiului dar si a al alcoolului rezultat. Maltul este putin mai difuz decat in cazul Dubel iar drojdia este si mai pregnanta. Au un nivel de alcool destul de ridicat, intre 7%-10% dar si un IBU intre 25-40.
Exemple de bere Abbey Tripel: Westmalle Tripel, Chimay Cinq Cents (White), Watou Tripel
Abt/ Quadrupel
Fiind facuta de compania La Trappe, berea Abt (cunoscuta si sub numele de Quadrupel) este o bere belgiana cu o tarie ridicata si gust puternic. Aceasta bere tinde sa fie de culoare inchisa si cu arome de fructe iar in unele variante poate avea un gust de piersica. Gustul de malt este puternic, spre deosebire de cel al hameiului. ABV este destul de ridicat, peste 10%
Exemple de bere Abt / Quadrupel: Achel Extra Brune, Val-Dieu Quadruppel
Bere Belgiana de tip Ale
In categoria berilor belgiene de tip Ale intra foarte multe sortimente. Acestea tind sa aiba o culoare intre chihlimbar spre auriu chiar daca unele beri pot fi si mai inchise la culoare. Berea Belgiana de tip Ale variaza destul de mult cand vorbim despre cantitatea de malt sau de hamei folosita dar au un ABV in jurul a 7,5%, chiar si mai mic.
Exemple de bere Belgiana de tip Ale: Orval, Cuvee Angelique, Hoegaarden Hougaerdse Das.
Bere Belgiana de tip IPA
Berea Belgiana IPA este un stil destul de nou, fiind fabricata doar in Belgia si SUA. Acest stil foloseste o varietate de malt, de cele mai multe ori hamei american si drojdie din Belgia. La fel ca multe beri belgiene de tip Ale, continutul de alcool este destul de ridicat, de obicei peste 7%. Ca berile americane de tip IPA, gustul este destul de amar, avand un IBU de peste 50.
Exemple de bere Belgiana de tip IPA: Urthel Hop-It, Lefebvre Hopus
Bere Belgiana de tip Strong Ale
Acest tip de bere se imparte in doua subcategorii: bere aurie si inchisa la culoare, insa le vom prezenta ca facand parte din aceeasi categorie. Astfel, ele variaza intre culoarea galbena si maro inchis. Varianta blonda a berii belgiene de tip Strong Ale nu este atat de tare (cand vine vorba despre alcool) ca berile de tip Tripel. Berea Strong Ale care este inchisa la culoare, sunt asemanatoare cu cele Abbey Dubbel si contin mai mult malt. Pot avea un gust dulce si au un continut moderat de hamei. Ambele variante de bere belgian strong ale au un ABV ridicat, intre 7,5%-13%.
Exemple de bere Belgiana de tip Strong Ale: La Chouffe, Chimay Grande Reserve
Biere de Garde
Acest tip de bere sunt de fap ale, facute intr-un fel de ferme artisanale din nordul Frantei. Tind sa fie mai dulci decat alte beri si nu sunt “picante” ca alte beri din aceeasi categorie. Numele lor vine de la “bere ce a fost pastrata” iar chiar daca traducerea mot-a-mot nu spune prea multe, va zic eu ca se refera la faptul ca berea se face din ce in ce mai buna cu trecerea timpului. Sunt 3 tipuri de bere “de Garde”, ce se categorisesc dupa culoare: blonda, maro si de culoare rosie. De cele mai multe ori berea aceasta este nefiltrata si tulbure, avand un continut echilibrat de malt ceea ce duce la un gust de caramel. Se adauga si hamei insa gustul amar este unul foarte slab. ABV intre 5,5%-8,5% si IBU 20-30.
Exemple de bere Biere de Garde: La Bavaisienne, Jenlain Blonde, Jenlain Ambree.
Bere de tip Flemish Sour Ale
Berea Flemish Sour Ale cuprinde mai multe categorii, incepand cu Berea Flemish rosie de tip Ale sau Flanders Out Bruna, ce vin din Flandra, o regiune a Belgiei. Aceste beri pot fi de culoare rosie sau bruna si sunt slab acidulate. Aroma ne duce cu gandul spre fructe uscate (prune, cirese, stafide) iar in unele cazuri se prezinta si un gust de caramel sau ciocolata. Hameiul aproape ca nu este prezent iar aftertaste-ul poate fi unul dulce. TIpul de bere Flemish Red Ale sunt tinute aproape 2 ani in butoaie de stejar iar varianta Oud Bruna nu se pastreaza in aceleasi conditii. ABV intre 4%-8% si IBU destul de scazut intre 15-25.
Exemple de bere Flemish Sour Ale: DLiefman’s Oud Bruin, Petrus Oud Bruin, Ichtegem Old Brown
Bere Lambica / Gueuze
Berea lambica este facuta din grau si vine din Valea Senei, Belgia. Sunt facute cu drojdie salbatica, dupa un proces natural si de cele mai multe ori sunt nefiltrate. Cea mai simpla bere de tip lambic se mai numeste “neamestecata” (unblended) si are un gust de pamant cu aciditate aproape zero. Acest tip de bere nu are nicio urma de hamei sau de gust amar, uneori insa se mai folosesc unele fructe. Dupa ce berea de tip lambic a fermentat, se adauga fructe iar zaharul din acestea produce o noua fermentare. Cele mai folosite fructe in berile lambice sunt piersica, zmeura si ciresele. O alta categorie de bere Lambica este Gueuze care prezinta un nivel ridicat de aciditate si are un gust mult mai complex. ABV intre 4%-6% si un IBU mai mic decat 10.
Exemple de bere Lambica / Gueuze: Girardin Oude Lambik, Out Beersel Oude Kriek Vieille
Bere de tip Saison
Berea Saison este numita si “ale de ferma” si este un stil de bere belgian care se fabrica in timpul anotimpului rece pentru a se putea pastra pana vara. Aroma acestor beri se aseamana cu cea a berilor lambice, avand in fabricatia acestei beri se pune accentul pe o drojdie “de pamant” insa se folosesc condimente, din belsug. Sunt foarte acidulate iar aftertaste-ul tinde sa fie unul uscat. ABV intre 5%-9%.
Exemple de bere de tip Saison: Dupont avec les Bons Voeux, Saison Dupont.