Bere Anglo-Americana Ale

Spread the love

Altbier

Cunoscuta si sub prescurtarea Alt, Berea Altbier este de culoare inchisa iar la fabricarea acesteia se foloseste drojdie de bere care fermenteaza la suprafata. Este originara din zona DUsseldorf si Niederrhein din Germania. Numele Altbier, care inseamna “bere veche” se refera la stilul vechi de producere al acesteia (drojdie ce fermenteaza deasupra si malt negru). Pana in 1950, Berea Altbier mai era cunoscuta si sub numele de Dussel (datorita zonei Dusseldorf), dar de atunci, ea se produce si in alte regiuni in afara Dusseldorfului. In mod traditional Berea de tip Altbier sunt pastrate pentru o perioada mai lunga de timp. Toate berile ce intra in aceasta categorie sunt de culoare inchisa spre culoarea cuprului, facute din malt negru si contin o cantitate generoasa de hamei.

Exemple de bere Altbier: Uerige Alt, Alaskan Amber, Widmer Wintermacht, Groslch Amber Ale, Diebels, Gatz Altbier, Hannen Alt.

Amber Ale

Cu o culoare caramizie (a chihlimbarului ) spre cea a cuprului, berea de tip Amber Ale este de obicei limpede, iar tipurile de bere Amber Ale care contin hamei uscat pot fi putin mai tulburi. Gustul de hamei si malt este unul mediu spre ridicat, iar maltul poate fi dulce, uneori chiar spre caramel. Hameiul si maltul sunt de obicei in proportii asemanatoarea, fiind intr-o relatie de complementaritate. Berea de tip Amber Ale seamana putin cu cea de tip American Pale Ale, insa acestea au o consistenta mai ridicata iar proportiile dintre malt si hamei sunt mai echilibrate. Acest tip de bere, cunoscut si numele de “Red Ales” (bere de tip ale rosie) a fost fabricat pe Coasta de Vest a SUA si are un ABV intre 4,5-6%. si un IBU (scala de masurare a gustului amar) intre 25-40.

Exemple de bere Amber Ale:  St. Rogue Red Ale, Samuel Adams Boston Ale, New Belgium Fat Tire, Mendocino Red Tail Ale.

American Pale Ale

Berea de tip American Pale Ale, are o culoare intre un galben auriu pana la chihlimbar (ambra) iar cele care contin mai mult hamei sunt mai tulburi decat cele “normale”. Prescurtandu-le APA, aceste beri tind sa aiba un continut mediu spre ridicat de hamei, uneori cu un gust usor citric, mai ales in SUA. Maltul este prezent intr-un continut scazut spre mediu, dar nu dulce, ceea ce poate oferi berii un gust de paine, biscuiti etc. Balanta este inclinata spre gustul amar oferit de hamei, dar maltul este prezent, de asemenea. Acest tip de bere are o aciditate mai ridicata, aducand putin cu berea de tip Pale ale facuta in Anglia, insa ingredientele sunt doar din SUA, oferindu-i un gust specific. Berea APA are un ABV intre 4,5-6% si un IBU intre 30-45+.

Exemple de bere American Pale Ale: Sierra Nevada Pale Ale, Stone Pale Ale, Anchor Liberty Ale

American Strong Ale

Fabricile mici de bere din SUA continuta sa fabrice beri din ce in ce mai tari. American Strong Ale este o categorie de beri americane care nu intra in alte categorii de genul vinuri de orz sau bere ale veche. Acest tip de bere tinde sa aiba o culoare mediu spre inchis si contin cantitati mai ridicate de malt si hamei. Berea American Strong Ale are un ABV de peste 7% (in functie de producator).

Exemple de bere American Strong Ale: Stone Arrogant Bastard Ale, Oggis Hop Whompus, Pyramid Snow Cap Ale

Vinul de orz

Vinurile din orz, chiar daca nu prea sunt gasite la noi, se impart in doua categorii mari. Cele din SUA si cele din Marea Britanie. Ca sa nu lungim discutia, le vom trata pe ambele aici. Culoarea acestui tip de bere variaza de la chihlimbar deschis pana la un maro inchis. De fiecare data cand vom bea o astfel de bere, vom descoperi un gust puternic si complex de malt cu arome variate asemanatoare cu: biscuiti, paine, nuci, caramel, paine prajita. Maltul este prezent in cantitati moderate spre ridicate, uneori existand aroma de fruct uscate. Gustul amar datorita hameiului poate fi aproape absent sau extrem de puternic, vinurile de orz americane folosesc o cantitate mare de hamei spre deosebire de cele de tip englezesc (aceasta fiind principala deosebire intre cele doua). Vinurile de orz sunt asociate cu sarbatori sau evenimente speciale si nu este de uitat faptul ca imbatranesc la fel ca vinurile. Au un ABV de 8% sau mai mare si un IBU intre 35-70.

Exemple de vinuri de orz: Sierra Nevada Bigfoot, Lakefront Beer Line, Whitebread Gold Label

Bitter (Bere Amara)

Bitter, sau berea amara este un stil Englezesc de bere de o culoare galben deschis spre culoarea deschisa de cupru. Asa cum numele sau o sugereaza, tipul de bere bitter are un gust amar mediu spre ridicat insa nu au un gust de hamei pronuntat. Maltul este prezent in cantitati reduse, cateodata cu aroma de caramel. Berea bitter are o aciditate scazuta, un ABV situati intre 3%-5% (bere slaba) si cu IBU intre 25-35.

Exemple de bere bitter: Young’s Bitter, Bottoms Up Buckin Bitter, Boddingtons

IPA (Indian Pale Ale) Neagra

Bere IPA Neagra (cascadian dark ale CDA) este o versiune relativ noua a berii de tip IPA. Are o culoare neagra sau inchisa datorita maltului prajit (malt de tip Carafa, de cele mai multe ori). Hameiul folosit este cel tip pentru berea IPA: Cascade, Centennial, Simcoe si Amarillo. Continutul de alcool tinde sa fie putin mai ridicat decat in cazul IPA standard, ajungand valori de 6,5%. Inventatorul acestui stil este considerat a fi Greg Noonan, fondatorul barului si fabricii de bere Vermont din Burlington. In ultimii ani, acest tip de bere a devenit populara in partea de Nord-Vest a Pacificului, de unde si numele de Cascadian Dark Ale.

Exemple de bere IPA Neagra: Full Sail Bump in the Night, Deschutes Hop in the Dark, Southern Tier Inquity

Bere Blonda de tip Ale (Golden Ale)

Cunoscuta si ca “Golden Ale” acest tip de bere sunt recomandate pentru cei care incep sa faca bere de casa deoarece este cel mai apropiat stil de bere de lager. Sunt de culoare galben deschis pana la un galben auriu si sunt limpezi. Gustul per ansamblu nu este unul persistent (in comparatie cu alte beri de tip ale) si poate avea o aroma usor dulce datorita maltului. Hameiul este adaugat, insa in cantitati mici spre medii. Vorbim despre o bere care se gaseste in majoritatea barurilor din SUA, cu un ABV intre 4%-6% si IBU intre 15-25.

Exemple de bere Blonda de tip Ale: Labatt 50, St. Peters Organic ale

Bere Bruna de tip Ale

Berea bruna de tip ale este originara din Anglia iar culorile berilor ce intra in aceasta categorie tind sa fie intre un chihlimbar inchis si un maro inchis la culoare. Au un continut moderat sau ridicat de malt ceea ce le ofera un gust de ciocolata, caramel sau biscuiti. La celalalt pol, hameiul este folosit in cantitati reduse, cu toate ca acest tip de bere tinde sa aiba un gust mai amar in varianta sa americana decat in cea Englezeasca. ABV intre 3%-6% si IBU intre 20-40.

Exemple de bere Bruna de tip Ale:  Newcastle Brown Ale, Brooklyn Brown Ale

Bere Cream de tip Ale

Berea de tip ale Cream este cel mai apropiat ale de un lager. Acest tip de bere tinde sa aiba o culoare slaba insa o aciditate medie spre ridicata. Aroma oscileaza intre un gust slab de malt si hamei dar si de porum, fiind o substanta secundara la fabricarea berii. Senzatia de dupa o bere de tip Ale Cream este una uscata sau dulce (datorita zaharului din porumb). Alcoolul tinde sa fie intre 4,2%-5,6% iar gustul amar sub 25IBU.

Exemple de bere Cream de tip Ale: Hales Cream Ale, Buller Cream Ale

Bere de tip English Pale Ale

In Anglia, berea de tip bitter si ESB sunt considerate ca fiind tot “Pale Ale”. Aceste beri pot fi de culoarea chihlimbarului sau blonde. Sunt destul de asemanatoare cu American Pale Ale cu toate ca in Anglia, acest tip de bere tinde sa aiba un gust mai pronuntat de malt, spre deosebire de cele americane care au un gust mai pronuntat de hamei. Cealalta diferenta este ca berea de tip English Pale Ale foloseste aproape exclusiv ingrediente englezesti. Alcoolul variaza intre 4%-6%.

Exemple de bere English Pale Ale: Bass Ale, Whitbread Pale Ale, Lawrence Victor Ale

Bere de tip English Strong Ale

In UK, acest tip de bere este destul de raspandit. Vorbim despre un tip de bere puternic care s-ar situa intre un English Pale Ale si Vinul de orz. Sunt asemanatoare cu American Strong Ale cu toate ca se folosesc doar ingrediente din Anglia si tind sa aiba un gust usor fructat. Daca vorbim de gustul berilor English Strong Ale, acesta este unul complex, pornind de la un dulce datorita maltului, amar datorita hameiului, fiind o bere in care alcoolul se imbina aproape perfect. Berile de acest gen sunt de culoarea cuprului cu un ABV intre 6%-8,5%.

Exemple de bere English Strong Ale: Deschutes Jubelale, Nimbus Old Monkeyshine

Bere de tip Extra Special Bitter

ESB mai sunt cunoscute si sub numele de Extra Strong Bitter sau Premium Bitter. Au o culoare aurie spre cea a cuprului si o aciditate moderata spre scazuta. Aroma oscileaza intre un gust amar si unul dulce, cu toate ca uneori, maltul poate contine caramel, gust de nuci sau gust de biscuiti. Se recunoaste si urma unor fructe. Multe dintre aceste beri au un continut scazut de alcool spre un gust mineral, poate chiar sulfuros. ABV intre 4%-6,5% si amareala intre 30-50+ IBU.

Exemple de bere de tip Extra Special Bitter:  Fullers ESB, Black Sheep Ale, Vintage Henley

Bere de tip Imperial IPA (Dublu IPA)

Cunoscute sub numele de Imperial IPA sau Dublu IPA, multi sunt de parere ca acest tip de bere este relativ nou pe piata. Imperial IPA este un IPA dus la extrem, putin mai intunecat la culoare, chiar si rosiatic. Berea Imperial IPA are un gust dominant amar datorita hameiului folosit din abundenta. Berea de tip Dublu UPA contine si mult malt pentru a echilibra, insa gustul este cu siguranta unul amar. Au un ABV destul de ridicat, intre 7%-12% iar pe scala IBU se afla intre 60-100.

Exemple de bere Imperial IPA: Victor V12m Lagunitas aximus, Dicks Bottleworks IPA

Indian Pale Ale (IPA)

Berea de tip IPA a aparut in timpul anilor 1790 datorita eforturilor britanicilor de a trece peste o problema presanta. In anii 1700 berea nu se comporta bine cand era transportata in calatoriile peste ocean, mai ales in climatele toride. Britanicii au rezolvat aceasta problema prin adaugarea de hamei din belsug ceea ce a crescut si nivelul alcoolului, ajutand ca berea sa se pastreze mai bine. Culoarea acestei beri este una aurie dar prezinta si nuante mai deschise, putin spre portocaliu. Maltul este folosit pentru echilibrul gustului, oferindu-i berii un gust de biscuiti sau paine prajita. ABV intre 5%-7,6% si IBU 40-60+

Exemple de bere Indian Pale Ale: Bridgeport IPA, Goose Island India Pale Ale

Irish Ale

Legenda spune ca berea de tip Irish Ale a fost facuta pentru prima data in manastiri si era de culoare rosie. Astazi culoarea lor s-a mai schimbat spre una maronie insa prezinta nuante de rosu. Gustul lor este unul de malt prajit si au un continut mediu de hamei, datorita tarifelor mari din zona. La fel ca si berea de tip Irish Stout, senzatia de dupa este una uscata datorita cerealelor prajite. In Irlanda este considerata o bere obisnuita, avand un ABV intre 4%-6,5% si IBU intre 17-28.

Exemple de bere Irish Ale: Kylian, Kilkenny Ale

Berea de tip Kolsch

Acest tip de bere vine din zona Cologne (Koln), Germania. In 1986 Conventia Kolsch si conducatorii tarii au decis sa permita doar producatorilor de bere din aceasta zona sa foloseasca denumirea de Kolsch. Documentul a fost redactat de Organizatia Berarilor din Cologne (Kölner Brauerei Verband). De cele mai multe ori, acest tip de bere este confundat cu berea blonda de tip Ale sau cu Pale Lager datorita culorii si gustului. Aceste beri au o culoare slab nuantata de auriu si o aciditate medie. Prezinta un gust slab de malt si unul mediu de hamei, uneori fiind prezente arome subtile de fructe. Alcoolul  este mediu, intre 4%-6% si IBU intre 20-30.

Exemple de bere Kolsch: Sion Kolsch, Dom Kolsch, Alaskan Summer Ale

Berea de tip Mild Ale

Berea de tip mild ale este un tip englezesc de bere considerat predecesorul stilului Porter. Datorita cresterii populatiei, deci si cresterea cererii de bere, in secolul 18, cateva berarii din UK au inceput sa vanda bere chiar daca aceasta nu era 100% fabricata. Aceasta bere tanara a fost numita “mild”. Berea de tip Mild Ale are o culoare de maro deschis/inchis si se bazeaza in principal pe malt, fiind folosite diferite varietati de malt sau drojdie ce pot oferii berii un gust de cafea, ciocolata, nuci, fructe, prune etc. Gustul amar este scazut, daca nu chiar absent iar senzatia de dupa este una de gust dulce sau uscat. Aciditatea este slaba spre foarte slaba dar si alcoolul, avand un ABV intre 3%-5% si un IBU intre 10-25.

Exemple de bere Mild Ale: Bank’s Mild, Coopers Mild Ale

Bere de tip Rye Beer (din secara)

In aceasta categorie de beri ar putea intra si berile de genul German Roggenbiers cat si cele englezesti si americane ce au la baza secara. Berile facute din secara sunt de culoarea paielor sau de culoare chihlimbarului, existand si nuante mai inchise. Acest tip de bere poate contine malt din secara in procente intre 10%-50%, iar maltul prajit ofera un gust slab de caramel sau de fructe. Hameiul este folosit in cantitati reduse, deci nu vorbim despre bere cu un gust amar. ABV intre 4,5%-7% si IBU intre 10-30.

Exemple de bere din Secara (Rye Beer): Redhook Sunrye, Schremser Roggenbier

Bere de tip Old Ale

In trecut, berea de tip Old Ale era considerata berea “de stoc”, adica berea care este depozitata pentru o perioada lunga de timp. Mai tarziu ele ar fi fost combinate cu un Mild Ale sau cu un bitter. In ziua de astazi ele sunt beri pentru sezonul de iarna, au o culoare rosie spre maro iar aciditatea este una scazuta spre medie. Gustul este unul complex ce graviteaza in jurul diverselor tipuri de malt folosite. Putem vorbi si despre gust de fructe sau caramel iar procedeul de pastrare pe o perioada de timp mai mare (imbatranire) le poate oferi un gust asemanator berilor de tip port sau sherry. ABV de 6%-10%, insa exista si versiuni light. Hameiul si gustul apar nu este prezent decat foarte putin, vorbim deci de un IBU intre 10-25.

Exemple de bere de tip Old Ale: Alaskan Winter Ale, Young’s Winter Warmer

Bere de tip Scotch Ale

Berea de tip Scotch Ale mai este cunoscuta si sub numele de “Wee Heavy” si este probabil cea mai puternica bere Scotiana, comparata cu un vin de orz. Ele sunt clasificate dupa sistemul Shilling (care nu mai exista) intre 90/- pana la 160/-. Berea de tip Scotch Ale are o culoare usor deschisa catre nuante mai inchise dar limpezi. Au consistenta si un gust de malt (datorita fierberii indelungate a mustului de bere), de cele mai multe ori se foloseste si malt de whiskey. Climatul umed al Scotiei favorizeaza cultivarea orzului insa nu si a hameiului. Cum situatiile dintre scotiei si englezi erau tensionate, berea de tip scotch ale are un continut slab de hamei. ABV 6,5%-10%, IBU 15-35.

Exemple de bere de tip Scotch Ale: Scotch Silly, Tennents Scotch Ale

Bere de tip Scottish Ale

Berea de tip Scottish Ale este clasificata dupa sistemul Shilling (defunct) astfel: 60 shilling (60/-) = light, 70 shilling (70/-) – tare, 80 shilling (80/-) – de export. Principala diferenta dintre acestea este taria alcoolului. Berea Scottish ale sunt de culoarea chihlimbarului cu nuante inchise si au o aciditate scazuta spre medie. Ca si berea de tip Scotch Ale, in procesul de fabricare, mustul de bere este fiert indelung ceea ce duce la un gust caramelizat. Cu toate acestea gustul este unul echilibrat, spre malt, dar nu foarte puternic si cu aroma slaba de hamei. Uneori este prezent si un gust slab de muschi de copac. ABV intre 2,5%-6% si IBU intre 15-30.

Exemple de bere Scottish Ale: Orkney Dark Island, Belhaven 70/-, Maclay 70/-

Bere traditionala Ale

Berea de tip traditional Ale este o categorie folosita pentru organizarea berilor care sunt facute dupa retete vechi, imbatranite, fiind acum foarte rare sau care nu se mai folosesc. Aceste stiluri includ traditii vechi ca: Sahti, Gruit, Gose, Heather Ale, Grozet, Elderberry Black Ale, Steinbeer si altele. Datorita acestui fapt culoarea, gustul si aroma oscileaza foarte mult

Exemple de bere traditionala Ale:  Dogfish Head Midas Touch, Goose Island Sahti, Jopen Koyt.

3 Comments

  1. Salut,
    As vrea sa stiu de unde pot cumpara anumite beri prezentate pe site. M-ar interesa, in special, bere americana, Pale Ale sau IPA, de preferat Saranac sau Siera Nevada. Cea facuta de Flying Dog, chiar daca buna, are un pret prohibitiv chiar si in supermachetul *** de la noi.
    Multumesc!

    • Salutare,
      Din cate stiu, am gasit in unele baruri Samuel Adams, iar despre berile de la BrewDog, chiar saptamana trecuta le-am gasit in Auchan. Mi-am luat un Punk IPA de acolo la vreo 7 lei parca. In rest, la Kaufland sau Carrefour n-ai sa gasesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.