Bere Stout si Porter

Spread the love

Citeste despre Berea Anglo-Americana Ale si despre Berea Belgiana Ale

Bere Porter

Acest stil de bere isi are originea in Anglia, evoluand dintr-un tip de bere numit “Entire”. Se spune ca era berea preferata a hamalilor si conductorilor de tren (de aici si traducerea Porter = hamal, conductor tren in Limba Engleza). Berea de tip porter este de culoare maro (cu nuante deschise spre inchise) uneori combinata cu o nuanta rosiatica. Atunci cand bem un porter vom observa cu siguranta gustul moderat de malt prajit ce include de cele mai multe ori si o aroma de ciocolata, cafea sau lemn dulce. Hameiul este aproape absent, folosindu-se doar pentru gustul amar (destul de slab). Se aseamana cu o bere bruna de tip ale insa este mai consistenta si aroma de malt prajit este mai pronuntata. ABV 4%-7% si IBU 18-35.

Exemple de bere Porter: Southern Tier Porter, Stone Smoked Porter

Bere Baltic Porter

Dupa cum zice si numele, acest tip de bere vine din zona Marii Baltice si se afla intre un Porter Englezesc si un Stout Imperial Rusesc (dpdv al tariei). Berea Porter de tip Baltic este de culoare maro inchis insa poate avea o consistenta ridicata ceea ce ne duce cu gandul la o bere opaca. Este un stil complex de bere ce tinde sa aiba o aroma bogata, dulce de malt combinat cu fructe si arome de alcool. Majoritatea berilor din acest tip au o aroma de cafea prajita insa nu de “cafea arsa”. Datorita maltului, sunt prezente arome de caramel, melasa, nuci sau lemn dulce. Nici in cazul Berii Porter de tip Baltic, hameiul nu se foloseste in excest, cantitatea folosita fiind scazuta spre medie, fiind adaugat doar pentru echilibrul gustului. O bere cu ABV intre 6%-9,5% si IBU intre 20-40.

Exemple de bere Porter de tip Baltic:  Zywiec Porter, Okocim Porter, Baltika 6 Porter

Bere Stout

Fiind o bere de culoare maro spre negru, berea stout este de origine Englezeasca, insa a devenit una dintre favoritele americanilor. In aceasta categorie intra cam toate berile de tip stout, inclusiv cele experimentale, care nu intra in alte categorii. Berea de tip stout tinde sa aiba un gust pronuntat de malt prajit ce ne duce cu gandul la cafea, ciocolata amara sau caramel. Spre deosebire de berea Porter, aroma poate fi si una de malt ars, nu doar de malt prajit. O alta deosebire este si faptul ca berea stout tinde sa aiba mai degraba, un gust amar decat unul dulce. Hameiul este folosit in proportii variabile iar ABV-ul variaza intre 4,5% si 7,5%. IBU 35-75.

Exemple de bere Stout:  Sierra Nevada Stout, Bells Java Stout.

Bere Dry Stout

Cunoscuta ca si bere irlandeza de tip Stout, un Dry Stout este o varianta de bere englezeasca de tip Porter si are o culoare maro inchisa spre cenusiu. Are un gust mediu de malt prajit cu un aftertaste cu aroma de cafea. Este o bere cremoasa ce are un gust destul de amar insa cantitatea de hamei adaugata este una scazuta spre medie. Dupa cum sugereaza si numele, acest tip de bere are un aftertaste destul de uscat. ABV intre 4-6% si IBU 30-45.

Exemple de bere Dry Stout:  Bare Knuckle Stout, Guinness Extra Stout.

Bere Imperial Stout

Aceste beri mai sunt cunoscute si ca “Russian Imperial Stout” deoarece, la inceput, au fost facute in Anglia doar pentru exportul catre curtea regala din Rusia. Astazi, acest stil de bere este destul de popular pentru berarii americani. Aceste beri sunt foarte consistente si de cele mai multe ori au un gust complex. Aromele includ caramel, ciocolata, cacao sau cafea. Fructele sunt si ele prezente in proportii diferite. Americanii tind sa foloseasca mai mult hamei dar si alcool, ceea ce duce spre un ABV cuprins intre 8%-13+% si un IBU intre 50-100+.

Exemple de bere Imperial Stout:  Bells Expedition Stout, Weyerbacher Heresy.

Bere Oatmeal Stout (faina de ovaz)

O bere englezeasca de tip stout ce are un gust dulce spre foarte dulce. Culoarea berii de tip oatmeal Stout este maro spre negru iar consistenta sa este una inedita. Avem o senzatie catifelata spre uleioasa atunci cand bem o bere Oatmeal Stout, datorita ovazului folosit la fabricare. Intalnim si arome de faina de ovaz, lapte cu ciocolata sau cafea cremoasa. Berea Oatmeal Stout are un gust amar mediu insa foarte putin gust de hamei. ABV intre 4,5%-7% si IBU cuprins intre 25-40.

Exemple de bere Oatmeal Stout:  Youngs Oatmeal Stout, McAuslan Oatmeal Stout.

Bere Sweet Stout

Inca un stil englezesc de bere ce a fost cunoscut in trecut sub numele de “Milk Stout” sau “Cream Stout” chiar daca acesti termeni nu se mai folosesc astazi. Aceste denumiri se foloseau datorita adaugarii de lactoza din lapte pentru indulcirea berii. Culoarea acestui tip de bere este cuprinsa intr-un maro inchis si negru iar gustul este dat de cereale inchise la culoare si maltul cu nivele medii spre ridicate de zahar. Se intalnesc si arome de ciocolata sau cafea iar aftertaste-ul ne duce cu gandul la malt prajit si putin hamei. Per ansamblu, aceste beri sunt cremoase si au un gust asemanator unui expresso dulce. ABV intre 4,5% si 6,5% iar IBU intre 25-40.

Exemple de bere Sweet Stout: Alaskan Stout, Youngs Double Chocolate Stout.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.