Diferenta dintre bere nefiltrata si berea filtrata

In ultima perioada berea nefiltrata a inceput sa fie din ce in ce mai consumata si in tara noastra. Pana acum ceva timp, romanii nu erau mari consumatori de bere nefiltrata, insa acum in fiecare bar din Romania vezi pe cate-o masa o nefiltrata. Eu unul pun acest lucru pe seama faptului ca “e o bere noua“, ceva ce nu a fost descoperit de consumatorul de rand insa un tip de bere care s-a bucurat de o promovare insistenta in ultima perioada. Haideti totusi sa vedem care este diferenta dintre berea nefiltrata si cea filtrata.

1) Substante nutritive – o bere nefiltrata are mai multe substante nutritive datorita drojdiei si maltului din orz. Daca vei intreba o persoana care face bere in cu propria instalatie el iti va spune cu siguranta ca berea nefiltrata este mai sanatoasa pentru tine. De ce? Simplu, este adevarat ca filtrarea berii o face mai limpede insa acest procedeu inlatura drojdia si aromele pe care aceasta le adauga berii. Drojdia contine vitamina B care, in teorie, ajuta la reducerea efectelor mahmurelii. Da, este adevarat ca berea nefiltrata are mai multe substante nutritive.

2) Aroma – Daca vorbim despre o bere filtrata, atunci aroma acesteia, gustul atunci cand aveti berea in gura este mult redus. Atunci cand se face filtrarea berii, se pierd pigmenti de culoare, ramasite de malt si drojdie.

3) Procentul de CO2 – Berile naturale au un procent mai scazut de CO2 si o spuma mai fina. Per ansamblu si senzatia pe care o ai atunci cand bei o bere cu un continut scazut de CO2 este mai fina. Berile filtrate isi pierd o mare parte din continutul de CO2 natural si sunt carbogazificate cu CO2 industrial sau reciclat. Bulele de dioxid de carbon sunt mai mari si acest lucru face ca spuma sa fie mai subtire, slaba. O bere carbogazificata industrial va avea un gust mai acid.

4) Culoare – In timpul filtrarii berii, dupa cum ziceam si mai inainte, se pierd pigmenti de culoare. In mod normal acestia aduc un plus si de savoare si nu doar de culoare. O bere filtrata va fi lipsita de culoare (naturala) si de aroma suplimentara pe care pigmentii de culoare o aduc.

Consider ca berea nefiltrata este mai sanatoasa insa romanii nu o beau datorita beneficiilor sale nutritive ci pentru ca este un trend. O bere nefiltrata este consumata, in general de cei care vor ca bautura din fata lor sa fie mai aromata, insa naturala. Exemple de beri nefiltrate romanesti: Bergenbier Nefiltrata, Terapia Gold si Terapia Platin (cele 2 din urma fiind disponibile doar in Timisoara).

sursa imagine: flickr.com

13 Comments Posted

  1. M-am apucat sa testez orga(sm)nizat diferite soiuri de bere si incercasem si nefiltrata de la Bergen, dar o gasesc slabutza, un fel de adaptare, vorba autorului, la trend. Acum imi inserez niste Oettinger naturstruss, si-o gasesc a fi pe gustul personal. I-as da, sa zicem, un 8.

  2. Stephans de la Kaufland, germana, foarte buna, ieftina(2lei doza).
    Facand o comparatie, ce au scos ai nostri este minciuna, cea mai ieftina bere nefiltrata de afara bate la scor tot ce au incercat marcile romanesti in materie de nefiltrate.
    In alta ordine de idei nu prea sunt de acord cu afirmatia ca romanii beau nefiltrata pentru ca este in trend ci o apreciaza acei putini bautori de bere care vor o bere “adevarata”. Eu am avut norocul sa pot bea bere nefiltrata de la fabrica, in timpul procesului tehnologic si aia este cu adevarat bere, nu ce ajunge in sticla. Nefiltratele de pe piata sunt oricum tratate pentru a amori eventualele drojdii ce ar putea da de gol reteta dar gustul tot nu se compara cu cele filtrate. Cred ca tine doar de dorinta consumatorului de a incerca ceva nou, eu nu am cunoscut persoana care sa guste o nefiltrata si sa zica ca nu ar mai bea.

  3. Mdaaaaaaaaa….totul este OK doar mai trebuie amintit ca si pretul berii nefiltrate este tot un trend. Deoarece berea filtrata comporta un proces tehnologic suplimentar (filtrarea) — Acest proces in sine comporta costuri suplimentare. Iar cum berea nefiltrata este imbuteliata direct, pretul ei ar trebuii sa fie mai ieftin decat o bere clasica. Nu???? Daca ma insel contaziceti-ma !!!!

  4. “Staropramen unfiltered” 0.33 L pret 3,29 lei, sunt foarte multumit, am intrat sa citesc cateva detalii referitor la berea nefiltrata, auzisem de la cineva ca nu ar fii buna pentru pietre la rinichi, dar se pare ca sunt afirmatii nefondate. Mi-a placut articolul!!
    Cu drag,
    Flavi

  5. “Berea nefiltrată” este de fapt berea în componența căreia preponderent este malțul din grâu (weizen în germană, wheat în engleză). Numele “bere nefiltrată” este doar o traducere nefericită în română.

  6. Intradevar se face confuzie intre berea nefiltrata ,bere cruda si o bere Weizen.Doar faptul ca o bere este opaca cum este o bere Weizen nu e neaparat sa fie nefiltrata.O bere cruda inseamna o bere nepasteorizata cea ce ii aduce un termende valabilitate mai scazut.O bere nefiltrata inseama necentrifugata adica nu se elimina rezidu de malt si dupa aceea rezidu de drojdie .O bere Weisen este un stil de bere care este opaca datorita stilului de bere si anume maltului de grau .O bere Weizen poate fi filtrata pasteorizata si opaca in acelasi timp,dar asta nu o face o bere cruda sau nefiltrata. ( cel mai simplu exemplu este Staropramen nefiltrata ,facuta din malt de grau deasemeni pasteorizata si procesata in mod industrial, dar denumita nefiltarat pentru ca tinde sa se confunde cu o bere artizanala pentru ca este opaca.Deci un exemplu simplu de manipulare al termenului i scop de marketing si de a induce in eroare consumatorul din romania deja nu foarte expert in domeniu.

  7. Un coleg de serviciu si-a facut acasa instalatie de facut bere. Este foarte atent la calitatea drojdiei (bere englezeasca) si la tipul de hamei utilizat. Berea produsa de el este foarte gustoasa si aromata ! Daca bei o bere filtrata dupa berea lui zici ca e zeama de gandaci 🙂 !

  8. Este bere nefiltrată la fel ca aia ”cu lamâie”. Aspectul ”tulbure” este dat de cine știe ce alte ”chimicale” la fel ca berea ”cu lămâie”, totul doar pentru prostirea consumatorului naiv, când apare un trend (că e cu lămâie, nefiltrată și alte bălări periculoase pentru sănătate), toate ”firmele” fac același lucru, culmea că este mai scumpă, deși sunt etape ”scoase din producție” ca: filtrele, depunerea reziduurilor, etc., totuși este mai scumpă. O analogie cu treaba asta mai este și ZAHĂRUL BRUN. NU MAI DAȚI BANII PE PROSTII, FACEȚI POZE LA COPII.

4 Trackbacks & Pingbacks

  1. Diferenta dintre bere nefiltrata si berea filtrata | Berarul | Șmen.ro
  2. Este berea un aliment? | Berea ca mancare | Berarul
  3. Cele mai bune articole de pe bloguri in 2013 - Catalin Baciu
  4. Cum să bei bere ca un neamț - Berarul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*