Multi dintre romani beau berea direct din sticla sau din doza, ceea ce nu este deloc indicat. Nu ma refer aici la microbi ci la perceptia gustului. Dupa cum scriam in trecut, un mare procent din gust este chiar mirosul iar pentru ca acesta sa fie complet, berea trebuie bauta din pahar sau un recipient asemanator. De fiecare data cand beau o bere pentru gust si nu pentru ca sunt grabit, o beau la pahar. Sunt si momente cand beau berea din sticla, de exemplu atunci cand momentul ma pune in fata unei beri pe care nu o indragesc prea mult.
Revenind, berea se bea cel mai bine din pahar, in cultura berii, exista mai multe tipuri de pahare pentru bere iar cercetatorii tocmai au publicat un studiu in care arata importanta acestora. Ceea ce au dovedit cercetatorii de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, este ca forma paharului are un efect masiv asupra timpului in care bem o bere. Cercetatorii au oferit participantilor la test o bere pe care trebuiau sa o bea din pahare de diferite forme, apoi au masurat cat timp le-a luat sa termine berea din pahare, in timp ce se uitau la televizor.
Rezultatele au aratat ca participantii care au baut 350ml de bere dintr-un pahar cu peretii drepti au terminat de baut in 13 minute iar cei care au avut pahare cu peretii curbati, in 8 minute.
De unde vine aceasta diferenta?
Cercetatorii sunt de parere ca aceasta diferenta este cauzata de perceptia volumului. Adica participantii la test au baut berea cu o anumita viteza, in functie de volumul ramas in pahar. Intr-un pahar inalt, cu peretii drepti e mai greu sa percepem volumul corect deci bem mai incet, in timp ce dintr-un pahar cu peretii curbati – bem mai repede. Ati inteles da? Daca mergeti in bar si nu vreti sa va treziti a doua zi cu o mahmureala, bautul berii din pahare de tip flute (inalt, cu pereti drepti) va ajuta. Daca sunteti un petrecaret cunoscut, atunci paharul cu peretii curbati este pentru voi.
sursa imagine: wavebreakmedia.com