In Romania, lumea bea bere la halba, la draft, in pahare de plastic sau direct din sticla sau cutie. Oare cand o sa devenim si noi putin mai atenti la capitolul asta? O bere trebuie vazuta ca o experienta si nu doar ca o bautura care face femeile urate sa para mai frumoase (glumesc 🙂 ). Haideti sa vorbim despre paharele de bere, in incercarea de a publica o serie de articole “de baza” despre berea noastra de toate zilele.
Deci, ce e intr-un pahar de bere? Cel mai probabil…bere, dar exista mai multe lucruri care pot fi descoperite si pe care probabil nu le stiai. Probabil ca esti de parere ca paharele de bere sunt doar niste chestii suplimentare, niste chestii de marketing. Imi pare rau, dar gresesti si am sa-ti explic de ce. Din momentul in care berea este turnata in pahar, compozitia sa, aroma si culoarea se schimba. Este un efect de “eye candy” care sa stimuleze simtul vizual si sa te faca interesat de berea pe care o consumi.
Daca si acum crezi ca paharele pentru bere sunt doar o strategie de marketing iti mai zic ca unele studii au aratat ca forma paharelor are un impact asupra gulerului de spuma. Acest lucru este important pentru ca spuma de deasupra berii dintr-un pahar actioneaza ca o plasa pentru substante volatile din bere (acestea sunt, uleiuri de hamei, reziduuri de drojdie din timpul fermentatiei, reziduuri de fructe, condimente sau alti aditivi). Asa cum gulerul de spuma este diferit pentru tipurile de bere, atunci si tipurile de pahare pentru bere trebuie sa fie diferite.
Deci ce pahare folosim? Raspunsurile pot fi coplesitoare. In Belgia de exemplu, aproape fiecare tip de bere se bea intr-un pahar anume. Unele fabrici de bere sunt specializate si-n fabricarea paharelor pentru bere pentru brandul respectiv. Dar cum nu suntem in Belgia ci-n fabuloasa Romanie, ma gandeam sa va prezint principalele tipuri de pahare pentru bere.
Paharul subtire cu picior inalt (Flute)
Folosit de cele mai multe ori pentru a bea sampanie, acest tip de pahar ofera eleganta si unor beri. Forma sa alungita si subtire ajuta ca aciditatea unei beri sa nu dispara prea repede si ofera un gust acidulat cat si o culoare stralucitoare. Acest tip de pahar pentru bere este de obicei putin mai mic decat cele asemanatoare pentru sampanie.
La ce ajuta: Imbunatateste si scoate in evidenta aciditatea, nivelul de carbogazificare, elimina substantele volatile mai rapid pentru o prima inghititura cu un gust pronuntat.
Paharul de tip cupa (Goblet, Chalice)
Un pahar cu un design elegant care vine in diferite forme de la cel delicat cu picior mai inalt (goblet) pana la cel mai greu cu pereti grosi (chalice). Cele mai delicate pot fi poleite cu aur sau argint, in timp ce paharele de tip cupa mai groase prezinta modele ce ofera un plus la design. Cateva dintre aceste pahare pentru bere sunt facute special pentru a mentine un nivel de “doua degete” al spumei. Acest lucru se face prin intermediul modelului crestat pe fundul paharului care duc la acumularea CO2 in acea zona si o coloana de bule constanta.
La ce ajuta: Eye candy, are un design pentru pastrarea gulerului de spuma. Are o gura larga tocmai pentru inghititurile mari.
Halba (pahar cu maner, Seidel, Stein)
Un pahar greu dar solid, mare si cu un maner pentru toti. Halba este un pahar care vine in forme diferite iar cea mai buna caracteristica a sa este ca poti “da noroc” fara sa-ti faci probleme ca il spargi. Sa nu uitam si faptul important ca poti pune MAI MULTA BERE in el :). Halba de tip german se numeste Seidel, in timp ce Stein este o halba mai solida, cu capac ce vine inca din timpul Ciumei, tocmai pentru a proteja bautura, nu cumva sa cada vreo musca inauntru:).
La ce ajuta: Foarte usor de baut, poti pune multa bere inauntru.
Paharul de tip Pilsner (Pokal)
Dupa cum puteti vedea, este un pahar subtirel, inalt, conic de cam 350ml care este unul “de mijloc” ca si intrebuintare. El pastreaza caracterul efervescent dar si culoarea unei beri de tip Pils, in timp ce pastreaza gulerul de spuma constant. In unele tari europene se foloseste termenul de Pokal.
La ce ajuta: Scoate in evidenta culoarea, claritatea si aciditatea unei beri. In acelasi timp pastreaza un guler de spuma si elibereaza rapid substantele volatile.
Pahar simplu fara picior (Pint, Becker, Nonic, Tumbler)
Aproape ca un cilindru, cu un fund mai mic si o gura putin mai larga. In SUA sunt 2 forme standard, cel de 475ml – US Tumbler, adica paharul saracului 🙂 si Nonic – de 600ml ce are o mica curbura aproape de varf ceea ce ajuta la apucarea paharului dar si la depozitare. Se folosesc pentru a putea turna mai multa bere cu gulere de spuma generoase. In Germania acest pahar se cheama Becker.
La ce ajuta: Pahare ieftine, usor de depozitat, usor de turna si baut din ele.
Paharul de cognac (Snifter)
Pahar folosit in principal pentru coniac si brandy, are aspect de bol si prezinta un picior destul de scurt. Fundul paharului este facut in asa fel pentru a pastra aroma, fiind folosit in special pentru berile ale mai puternice. Volumul acestor pahare este variabil insa de ajuns pentru a amesteca berea pentru a experimenta senzatia substantelor volatile care se evapora treptat.
La ce ajuta: Pentru aroma, poti simti mai bine aromele care in mod normal se evapora rapid.
Pahar cilindric Stange (Slender Cylinder)
Un pahar traditional din Germania, “stange” inseamna subtire, ca un pai. Aceste pahare sunt de tip cilindric, subtiri si se folosesc pentru a bea beri mai delicate si pentru a amplifica gustul maltului si hameiului.
La ce ajuta: Pastreaza concentratia aromei.
Pahar de tip lalea (Tulip)
Pahar cu picior, evident sub forma de lalea, gura acestuia este putin mai larga decat mijlocul acestuia tocmai pentru a forma o “buza” si pentru a pastra gulerul de spuma. Berea Ale pe baza de Scotch este de obicei bauta in acest tip de pahare. Se aseamana cu floarea nationala a Scotiei – laleaua.
La ce ajuta: Pastreaza substantele volatile si gulerul de spuma.
Paharul de bere Weizen
Vorbim despre un pahar autentic din Bavaria, excelent pentru a bea berea pe baza de grau. Este un pahar destul de elegant care prin intermediul formei si volumului accentueaza culoarea berii si pastreaza spuma caracteristica berilor din aceasta regiune. Majoritatea au 0,5L .
La ce ajuta: Este produs special pentru volum si spuma in timp ce pastreaza aromele berii.
Paharul de vin mare
Da, se bea bere in paharele de vin, dar nu in oricare. Ar trebui sa aiba un volum de 650ml, deci sunt mai mari si se foloseste pentru a bea berea belgiana de tip ale. Marimea sa ajuta la formarea unei spume generoase. Multe baruri din Belgia folosesc aceste pahare care ajuta si la consumarea berii in cadrul unei conversatii.
La ce ajuta: Inlocuieste paharele de tip Lalea si Pocal, pentru conversatii.
Cam acestea sunt, sper ca nu ati adormit citind acest articol :). Daca vreti sa cumparati astfel de pahare, exista destule magazin online si la noi. Ca un sfat, nu beti berea in pahare racite, inghetate. Din momentul in care berea atinge marginea paharului, se dilueaza. In acelasi timp aveti grija sa spalati paharele la mana, masinile automate au prostul obicei de a lasa un reziduu pe fundul acestora.
sursa imagini:Â http://beeradvocate.com/
Unde gasesc halbe la 1 l?
Va multumesc pentru ajutor.
Salut, uite aici poti incerca: http://berarieonline.ro/produse/166–halbe-bere/
sau aici: http://ristochef.ro/pahare/halbe-si-pahare-bere/h134535.html