Chiar daca nu stiati dar hameiul a fost adaugat “de curand” in reteta pentru bere. Cu toate acestea, a devenit un ingredient obligatoriu datorita gustului amar si aromatic. Aroma si gustul amar sunt lucrurile care ies in evidenta atunci cand gustam o bere noua iar daca stam sa ne gandim la miile de sortimente de bere care sunt acum pe piata, aceasta planta face ca berea sa se diferentieze prin nuantele gustului amar.
Cu toate acestea, exista unele variabile necunoscute cand vine vorba despre hamei si procesul de fabricare a berii. In cultura populara se zice ca hameiul este responsabil pentru alcoolul din bere, insa stim cu totii ca nu este asa, drojdia avand un rol important cand vorbim despre alcoolul din bere. Adaugat in timpul fierberii, cu mult dupa ce zaharul din cereale s-a transformat in alcool, rolul cel mai important al hameiului este de a spori gustul amar si de a oferi aroma berii. Despre modurile in care berarii folosesc hameiul si cativa termeni tehnici, vom vorbi in alte articole.
Fiind una dintre cele mai populare plante, hameiul este cultivat cu atentie in locuri speciale (vom discuta pe viitor si despre cresterea si recoltarea hameiului). Chiar daca hameiul este gasit in fiecare tip de bere, exista unele tipuri de bere in care hameiul are un rol mai important.
- Bere indiana Pale Ale (IPA) este cunoscuta ca fiind “iubitoare de hamei”. Probabil ca este tipul de bere care beneficiaza cel mai mult de calitatile hameiului.
- Berea din orz (Barleywine) este un alt tip de bere cunoscut pentru gustul amar dat de hamei. Multe tipuri de bere din orz contin mult hamei iar gustul acestuia este echilibrat de nivele ridicate de alcool si de aroma orzului.
- Berea Pilsner merita mentionata si ea daca discutam despre hamei. Nu pentru ca ar contine cantitati mari de hamei, pentru ca nu contine, dar pentru importanta pe care o joaca un tip de hamei – Saaz, care contribuie la gustul specific acestui tip de bere.
sursa imagine: http://tennesseeguy.wordpress.com/