Care este cea mai buna apa pentru bere?

Spread the love

Apa joaca un rol major in fabricarea berii, nu degeaba o bere este 90% apa. Cu toate acestea, chiar daca majoritatea nu fac diferenta dintre apa dintr-o sursa sau alta, acest aspect este foarte important pentru fabricarea berii.

Cea mai buna apa pentru bere este cea din sursele naturale care contin substante ce nu se gasesc in alte surse. Unele dintre cele mai importante substante sunt Calciu si Magneziu, acestea oferindu-i “taria” apei si lasand acele pete urate pe pahare dupa ce le spalam. Cele doua substante sunt esentiale in fabricarea berii. Nu doar ca adauga un plus de senzatie dar si ajuta in procesele biochimice care au loc in timpul fabricarii.

Calciul ajuta la producerea unui acid care echilibreaza fosfatii alcalini gasiti in malt. Controlarea alcalinitatii si aciditatii, cunoscute ca si pH este esential pentru activitatea enzimelor ce iau parte la producerea berii. Magneziul este de asemenea extrem de important deoarece este folosit de drojdie in procesul fermentatiei. Berarii trebuie sa fie foarte atenti pentru ca o concentratie prea mare de magneziu poate duce la scaderea efectelor calciului din apa. Daca avem o apa cu o concentratie a magneziului de peste 20mg/litru atunci acest lucru poate duce la o bere prea amara sau cu gust usor acru.

Unele substante din apa, fie ele naturale sau adaugate de om, nu sunt favorabile producerii berii. Daca luam de exemplu Clorul, care ajuta la eliminarea bacteriilor din apa de la robinet, daca este folosit in apa pentru bere, adauga un gust amar si duce la disparitia drojdiei necesara pentru fermentatie. Din fericire, Clorul poate fi eliminat usor prin fierberea apei sau prin alte procedee.

Sodiul adauga un gust usor sarata berii insa o concentratie prea mare poate duce la disparitia drojdiei. Majoritatea surselor de apa contin cantitati optime de sodiu, dar salinitatea trebuie controlata daca fabrica de bere se afla laga un rau sau de ce nu mare. Pana si elementele care de abia se observa, cum ar fi Zincul si Cuprul, joaca un rol important in unele dintre procesele ce stau la baza fabricarii berii, actionant mai ales prin intermediul drojdiei in timpul fermentatiei. Nu uitati ca drojdia transforma zaharul din malt in alcool si dioxid de carbon.

Iata cateva exemple in care apa joaca un rol extrem de important in fabricarea tipurilor de bere.

Bere Pilsner vine din orasul Pilsen, Cehia, unde apa nu este “tare” deloc, tocmai de aceea pilsnerul este o bere blanda, aproape dulce (daca este facuta cum trebuie). La polul opus, berile de tip lager din Munchen au un gust caracteristic datorita apei tari din zona folosita de berarii locali de secole. In Dortmund apa este foarte “tare” dar si bogata in minerale, ceea ce afecteaza berile lager produse in acea zona.

In orasul Burton Upon Trent din Marea Britanie, sunt foarte cunoscute berile de tip ale facute cu apa tare iar in Dublin, unde se produc unele dintre cele mai bune beri de tip stout, apa contine o concentratie ridicata de dioxid de carbon natural folosit la echilibrarea acizilor maltului folosit.

Daca ar fi sa luam berea la microscop, am vedea ca aceasta contine sute de substante, insa cateva zeci din apa folosita au un rol major in fabricarea berii. Asa ca hai sa ne uitam unde se produce berea romaneasca si sa tragem niste concluzi 🙂

sursa thumb: http://media.cnbc.com/ imagine: http://kaleidoscope.cultural-china.com/

6 Comments

    • Fram, fabricile de bere se fac in zonele in care apa este bogata in minerale, sau cel putin se asigura un minimum de substanta. In mod normal, apa influenteaza destul de mult gustul berii si compozitia acesteia.

  1. Intrebasem pentru ca aveam impresia ca o apa purificata si lipsita de minerale e mai buna pentru bere. De exemplu in Dobrogea unde sunt eu apa are o duritate foarte mare deci un continut crescut de minerale…dar nu este considerata o apa foarte buna de baut…si probabil nici pentru bere…

  2. Mineralele din apa afecteaza taria, gustul, si stabilitatea berii. O reteta identica utilizata pentru fabricarea berii cu o apa din dobrogea, una din fagaras si una din botosani va duce la beri diferite chiar daca folosesti aceleasi ingrediente, instalatie si proces de fabricatie.

  3. Buna seara.Sunt un imbatranit (la propiu si figurat) consumator de bere.Dupa tot periplu din “90 incoace prin toate tipurile de bere,am ramas totusi cu nostalgia berilor gustoase dar fabricate in conditii improprii-Grivita ;Azuga :Reghin.
    Va rog sa ma ajutati in urmatoarele probleme :
    -care sunt fabricile romanesti/tipurile de bere care utilizeaza apa cea mai pura si mai potrivita/echilibrata pt.bere
    -datele de contact ale celor care furnizeaza/inchiriaza dozator de bere/draft pt.persoane fizice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.