Fie ca-i zici doza de bere sau cutia de bere presupun ca habar nu ai cum s-a ajuns de la berea la sticla la cea la cutie. In istoria berii, cutia de bere este un actor nou, prima cutie de bere aparand pe piata foarte tarziu, dupa fenomenul prohibitiei alcoolului din SUA (1920-1933) . Cu toate acestea, in ultimii 70 de ani cutia de bere a jucat un rol foarte important. Trebuie sa mentionam faptul ca o bere la cutie nu este o bere ieftina, din ce in ce mai multe fabrici de bere cunoscute au adoptat aceasta forma de ambalare.
Perioada Prohibitiei Americane
Prima cutie de bere a aparut dupa un test de piata atent facut in Richmond, Virginia (SUA) in 1909, unde o companie americana ce producea cutii de aluminiu a avut ideea de a folosi cutii din aluminiu pentru ambalarea berii. Acestia au fost primii care si-au dat seama ca aceste cutii din aluminiu vor fi un avantaj pentru producatorii de bere. Sticlele de bere sunt mai grele si fragile, ceea ce le face mai greu de transportat, iar cutiile din aluminiu puteau taia din costurile cu transportul. In plus, sticlele returnate trebuiau sortate, analizate iar cele cu ciobituri nu mai puteau fi folosite.
Cutiile de bere reprezinta un mod usor de ambalare iar metalul fiind accesibil si ieftin, nu ar trebui returnate. In acelasi timp, cutiile de bere ofera un spatiu mult mai mare pentru companiile producatoare de bere pentru a-si promova produsele prin strategii de marketing, logo-uri si de a oferi informatii importante. Cu toate acestea, cutiile de bere au venit cu unele provocari. Prima dintre acestea a fost modul incare berea reactioneaza in contact cu metalele, ce ar fi facut uitat pretul redus al transportului, daca berea nu putea fi bauta. Astfel trebuia adaugat un strat practic pe interior care sa protejeze berea de metal. O alta provocare era presiunea berii, din cauza CO2, pana atunci ambalajul de sticla trebuia sa faca fata doar factorilor externi. Acum, berea cu adaos de CO2 trebuia ambalata in cutii, iar acestea trebuiau sa o retina, sa o stapaneasca (cutiile de bere trebuiau sa faca fata la o presiune de 36,4kg/inch). Asta era in trecut, iar datorita Prohibitiei Americane berea n-a putut fi comercializata indiferent de modul in care era ambalata.
Dupa Prohibitia Americana
Spre sfarsitul anilor 1920, 2 mari producatori de bere americani: Pabst si Anheuser-Busch si-au dat seama ca interzicerea comercializarii alcoolului se apropie de final si au contactat din nou Compania Americana pentru Cutii de metal. Pana la inceputul anilor 1930 “American Can” a scos o cutie destul de puternica pentru imbutelierea berii. Cum au rezolvat problemele pe care le-am enuntat mai sus? Pentru interactiunea bere-metal au folosit un strat protector pe baza de plastic, numit Vinylite – acesta proteja berea si nu actiona asupra gustului acesteia. Testele initiale pentru berea Pabst au avut un rezultat pozitiv insa niciunul dintre marii actori din industria berii nu au vrut sa foloseasca aceste cutii din aluminiu pana nu puteau fi testate intr-o piata de desfacere mult mai mare.
Ca si multe alte fabrici de bere americane, cei de la Gottfried Krueger, Newark, New Jersey, au avut mult de suferit in perioada prohibitiei americane. Oferta celor de la American Can pentru a face o linie de imbuteliere si de a plati pentru primele sortimente de test i-au convins pe acestia sa foloseasca pentru berea lor, cutiile de metal. Astfel, in iunie 1934, cate 4 cutii de bere au fost trimise catre 1000 de familii din Richmond, Virginia, impreuna cu un chestionar. Rezultatele obtinute au fost mai bune decat cineva s-ar fi asteptat iar pana in ianuarie 1935, berea in cutii de metal de la Krueger era vanduta in tot orasul.
Prima cutie de bere
Asa s-a nascut cutia de bere. Cu toate acestea, cutiile de metal, chiar daca erau mult mai ieftine decat sticlele, reprezentau o problema destul de costisitoare, mai ales pentru fabricile mici de bere. Linia de productie trebuia schimbata in totalitate. Cu toate acestea, cei de la American Can au rezolvat si aceasta probleme prin intermediul unor cutii cu forme diferite, dar cu capace de la sticlele obisnuite. Astfel, pana si fabricile mici de bere puteau beneficia de modul ieftin de ambalare si nu trebuiau sa-si schimbe linia de asamblare. Acest tip de cutii de bere a disparut in timp (in intregime in 1960), o data cu disparitia fabricilor mici de bere si cu imbunatatirea linie de asamblare.
In 1963 a fost lansata prima cutie de bere cu inel. Fabrica de bere din Pittsburgh a folosit pentru prima data mecanismul de “tragere a inelului” pentru berea Iron City iar consumatorii au reactionat extraordinar. Dar, mecanismul nu era perfect deoarece producea bucati de metal care se indepartau in totalitate. Gandacii de gunoi (Litterbugs) imprastiau aceste folii de metal peste tot iar animalele de companie cat si cele salbatice inghiteau aceste bucati ascutite provocandu-le moartea. De asemenea, ele se gaseau pe plaja, in apa provocand rani celor din zona. Astfel ca in 1975 a aparut prima cutie de bere cu capac fix si inel, fiind introdusa pe piata de catre fabrica de bere Falls City din Louisville, Kentucky. Acest mecanism este folosit si astazi.
Voi reveni cu un articol suplimentar despre cutiile de bere.
Articol adaptat de pe about.com
Sursa imagini: hoosierbeerstory.com, blogspot.com, wikipedia.org