Aveam planificate alte articole pentru dimineata asta insa dupa ce-am citit stirea minunata despre cum Ministrul Sanatatii vrea sa creasca taxele la bere, am cazut de pe scaun si m-am ridicat cu greu. Daca nu stiati, prin noua lege a sanatatii ar putea fi introdusa o taxa pe fast food si pe berea cu alcool deoarece ar reprezenta o alimentatie nesanatoasa. Acum, domnul Vasile Cepoi nu cred ca a citit in viata domniei sale cateva lucruri despre cum berea este sanatoasa sau despre alte beneficii. Cu toate astea, vrea sa puna o taxa pe bere, doar plecand de la faptul ca este produs alcoolic.
Exista o morbiditate crescuta pe anumite boli cauzate de alimentatia nesanatoasa si ar fi firesc ca aceste produse sa fie suprataxate pentru a reduce consumul lor. De asemenea berea este un produs alcooic si, asa cum celelalte produse alcoolice sunt suprataxate (taxa pe viciu), e firesc ca si berea cu alcool sa intre in aceasta categorie” – a spus ministrul Sanatatii.
Ceea ce nu realizeaza dl. Vasile Cepoi este ca berea nu poate fi comparata cu restul bauturilor alcoolice. Cu cel mai scazut ABV, berea intra intr-o competitie pierduta din start. Berea comercializata in Romania ajunge undeva la un maxim de 10% ABV, de unde pornesc restul bauturilor alcoolice, vinul si sampania. Berea ar trebui considerata un aliment si nu un viciu. Daca domnul Cepoi vrea neaparat sa adauge taxe la bere, sa o faca uitandu-se la calitate. Adauga dom’le taxe pe porcarii, pe berea la 3 litri care costa 1,5RON, ca aia face rau, nu toata berea de pe piata romaneasca.
Un alt lucru pe care domnul Cepoi nu-l realizeaza este ca prin suprataxarea berii omoara initiativa firmelor independente ce produc de bere. Avand in vedere ca avem un climat de afaceri in care ti se pun mai multe piedici decat strangeri de mana, adaugand o taxa suplimentara ar insemna taierea a orice initiativa din partea firmelor mici. Hai sa taiem picioarele alora care vor sa investeasca in acest domeniu, ce ne pasa noua.
De asemenea, distinsul domn Vasile nu constientizeaza faptul ca sintagma “bere cu alcool” e o porcarie folosita doar pentru marketing. Toata berea contine alcool, chiar daca intr-un procent de 0,1-1%.
Sunt de acord cu taxele pe mancarea fast food care ne transforma intr-o natie de obezi, dar cu berea ce ai domnule Cepoi? Ati facut niste studii si v-ati interesat despre consecintele pe care taxele suplimentare la bere le-ar avea? Mi-e tare greu sa cred. Poate c-ar trebui sa ne uitam putin si prin CV-ul distinsului ministru, sa vedem ce minunatii gasim si acolo.