Da, trebuie sa vorbim si despre evenimentele de genul asta. De ce? Pentru ca sa explicam si sa intelegem si sa nu dam vina pe cine nu trebuie. Sa zicem ca mergi intr-un club, bar sau alta locatie si comanzi impreuna cu prietenul tau o bere. Dupa ce ia o gura din berea respectiva te uiti la el si vezi cum strange din nas iar mimica fetei lui iti arata ca i-a displacut ceva foarte mult. Trebuie sa fie de la bere, nu? Da, din pacate si berea rancezeste, se altereaza. De fiecare data cand se intampla acest lucru n-ar trebui sa mai beti din berea respectiva si sa cereti alta.
Totusi, de ce se “strica” berea?
Cu totii am dat cel putin o data peste o bere stricata, ranceda si de fiecare data, cineva venea cu cate o teorie diferita care sa explice gustul de road-kill. Ba e vina barmanului ca ti-a dat-o desfacuta deja, ba ca berea respectiva are gust prost de fiecare data, ba ca ai mancat ceva inainte. Toate motivele astea pot fi adevarate, insa nu intr-un procent mai mare de 5%. Explicatia vine din alta parte – de exemplu, in Engleza, termenul pentru berea ranceda e skunky beer sau light-struck beer.
Daca ai baut vreodata o bere ce avea gust oribil, cel mai probabil e ca berea nu a fost depozitata sau transportata corespunzator. Atunci cand berea este expusa luminii soarelui, maltul reactioneaza si isi schimba compozitia, alterand gustul berii. Acest lucru se poate intampla atunci cand este transportata, imbuteliata sau depozitata. Companiile producatoare de bere incearca sa combata acest fenomen (documentat inca din 1875) si folosesc sticla colorata (inchisa la culoare) pentru sticlele de bere.
Ca sa fii sigur ca n-ai sa dai niciodata peste o bere ranceda, alege sa bei bere la doza (cutie de aluminiu), la halba (berea vine in keg-uri de aluminiu) sau intr-o sticla mata. Daca si in acest caz ai ghinion, inseamna ca gustul berii s-a alterat in fabrica, in procesul de imbuteliere.
sursa imagini: http://www.beerdrinkersguidetocolorado.com/ si http://blog.beeriety.com/
thumb: http://thankheavenforbeer.com/