Cum degustăm berea?

Spread the love

Acest articol se referă la “degustatul de bere” şi care sunt etapele acestui procedeu. Putem învăţa şi înţelege cum să deosebim o bere de calitate de una obişnuită. Acest lucru ne ajută, având în vedere faptul că descoperim mărci sau branduri noi de bere şi urmărind următorii paşi ne putem da cu părerea asupra calităţii acesteia.

bere in paharCum degustăm o bere?

  1. Primul pas este turnarea berii în pahar. Dacă vorbim despre o bere la sticlă aveţi grijă să înclinaţi puţin paharul şi reglaţi viteză cu care turnaţi în pahar în funcţie de “gulerul de spumă” format. Esențial ar fi să aveţi o spumă de “două degete”. Unele beri pot avea drojdie pe fundul sticlei care trebuie băută în acelaşi timp cu berea. În acest caz, opriţi-vă din turnat când mai aveţi puţină bere în sticlă, apoi agitaţi puţin sticla (astfel încât drojdia să se ridice la suprafaţă – sub formă de vârtej) după care turnaţi din nou în pahar.
  2. După ce am turnat cu grijă berea în pahar, trebuie să fim atenţi la modul în care aceasta arată. Gulerul de spumă este dens sau subţire? Culoarea acestuia este de asemenea bine de observat. În cazul berilor de tip Pilsner ea poate fi de un alb pur sau maroniu spre închis în cazul altor tipuri de bere. Ridicaţi paharul de bere în aer (în dreptul luminii) şi observaţi culoarea acesteia dar şi dacă berea este limpede sau tulbure.
  3. Ce facem acum? Încercați să mirosiţi puţin berea pentru a-i simţi aroma. A ce miroase? A malţ sau a hamei? În principiu, berea deschisă la culoare va mirosi mai mult a hamei în schimb ce berea brună va un miros pronunţat de malţ, prăjit, ciocolată sau cafea. Unele beri de tip ale, au un miros specific datorită drojdiei folosite. Nu vă grăbiţi să luaţi prima înghiţitură, luaţi-vă timp şi mirosiţi de 3 ori aroma berii. Dacă luaţi notiţe în legătură cu berea degustată, opriţi-vă şi notaţi-le înainte de a lua prima înghiţitură.
  4. Ce trebuie să analizăm atunci când luăm prima înghiţitură de bere? Încercaţi să reţineţi sentimentul când berea intră în gură. Notaţi dacă este dulce, amară sau altfel la gust. De cele mai multe ori, berile de tip ale pot avea un gust complex. Există o diferenţă clară între gustul primei şi ultimei înghiţituri.
  5. Ce senzaţie vă dă berea înainte să o înghiţiţi? Plimbaţi-o puţin prin gură şi notaţi ce gust are, este unul uşor şi “mătăsos” sau vă dă senzaţia de o bere groasă, consistentă? Unele beri scoţiene (chewy Scotch ales) pot conţine şi urme de carne şi va trebui să mestecaţi :).
  6. Finalul. Lăsaţi berea să alunece uşor în gât. Berea ar putea fi amară datorită hameiului sau poate avea un gust dulceag datorită malţului. Opriţi-vă din degustat bere şi scrieţi totul pe hârtie, Dacă nu sunteţi siguri, mai luaţi o înghiţitură pentru a ajunge la concluzii.

Există anumite stiluri de a bea bere, unele pot avea drojdie care trebuie turnată sau nu pahar, unele trebuie să aibă o culoare a gulerului de spumă şi trebuie să fie clare sau tulburi, pe scurt există nişte tipare care trebuie respectate.

Sfaturi pentru a gusta berea

  • Nu gustaţi beri noi cu mâncare sau după ce aţi mâncat. Gustul mâncării poate strica senzaţia pe care o aveţi când degustaţi o bere.
  • Dacă degustaţi mai multe beri, curăţaţi-vă gura cu apă. Biscuiţii săraţi şi brânza sunt în regulă, însă până şi acestea pot afecta impresia dvs. despre berea degustată.
  • Atunci când degustaţi mai multe beri, de culori diferite, ar fi de preferat să începeţi cu cele deschise la culoare şi să le lăsaţi pe cele brune pentru final.

sursă articol: http://beer.about.com/od/howtotastebeer/ht/HowToTasteBeer.htm

thumb: tumblr.com, imagini: travelpod.com, .webmd.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.