Berea este una dintre cele mai vechi dar si populare bauturi alcoolice din lume. In ultimul timp apar din ce in ce mai multi microproducatori de bere (in special in SUA) si foarte multi dintre acestia incearca sa aduca pe piata noi combinatii (care nu au fost descoperite pana acum.)
Cu toate acestea, berea ramane o bautura la un pret acceptabil de care se poate bucura oricine, indiferent daca mananca in fata televizorului sau la un restaurant de 5 stele. Totusi, cum se face berea? Ce contine?
Berea este facuta in principal din 4 ingrediente: apa, drojdie, hamei si malt (obtinut din cereale – grau dar si orz, secara, etc.) Astazi, berarii adauga mai multe lucruri, insa pentru acest articol, ramanem doar la cele 4 ingrediente de baza. Adaugarea de apa ca si componenta a berii nu are nevoie de nicio explicatie. Drojdia de bere necesita insa niste explicatii. Prin adaugarea sa, aceasta consuma zaharul din cereale si produce alcool cat si dioxid de carbon (acum stii de unde vin bulele din berea ta rece de pe masa cat si alcoolul din aceasta 🙂 ).
Exista, in principiu, 2 tipuri de bere: de tip ale si lager. Cele de tipul ale sunt facute cu ajutorul unei drojdii care ferementeaza “deasupra. Asta inseamna ca drojdia fermenteaza la o temperatura mai mare (cam intre 15 si 24 de grade Celsius) procesul fiind mai rapid decat in cazul berii de tipul lager (aproape cu 2 saptamani). Berea lager este facuta cu ajutorul unei drojdii care ferementeaza “la fund”, facand ca acest proces sa ajunga pana la 6 saptamani la temperaturi de 7-12 grade Celsius.
Culoarea berii este data de culoarea maltului, cerealelor. Acestea sunt prajite pana ajung la culoarea dorita, astfel ca daca ele au o culoare mai deschisa, din ele va iesi o bere “palida” sau mai bine zis deschisa la culoare si implicit, daca sunt prajite pana la o culoare mai inchisa, berea va fi bruna (acest lucru schimband si gustul berii). Berea inchisa la culoare va avea un gust asemanator cafelei sau ciocolatei pe cand cea deschisa la culoare va duce mai multe spre gustul cerealelor.
Hameiul este cel de-al treilea ingredient. De fapt, el seamana cu o floare (Care face parte din familia cannabis). Acesta nu doar ca adauga un gust asemanator unor fructe sau flori dar sta la baza gustului berii. Fara hamei, berea ar fi extrem de dulce datorita maltului (Cerealelor) si ar fi mai degraba un sirop decat o bautura racoritoare. In acelasi timp, hameiul este un conservant natural si ajuta sa se mentina spuma acesteia.
Dupa ce are toate ingredientele, un berar poate incepe procesul de “facere a berii” care are mai multe stadii. In primul rand, cerealele si apa sunt amestecate apoi fierte pana la temperatura in care amidonul se transforma in zahar pentru ca drojdia sa-si poata face treaba. Acestea lucruri sa fac in cazane destul de mari de unde zaharul poate fi selectat separat de amestecul rezultat. Urmatorul pas este fierberea pana cand amestecul din prima faza se transforma intr-un must, acesta fiind o forma concentrata a berii. Hameiul este adaugat la inceput si cateodata spre sfarsitul acestui proces. Mustul este filtrat, racit apoi se adauga apa si drojdie pentru a incepe procesul de fermentare.
In timpul fermentarii, berea este neatinsa pentru o perioada destul de lunga de timp pentru ca drojdia sa-si faca efectul. Dupa ce fermentarea se termina, berea se filtreaza de obicei (cu toate ca exista si berea nefiltrata care este putin tulbure) si mai apoi este imbuteliata.
Gata, berea te asteapta asadar sa o cumperi si sa o savurezi unde crezi de cuviinta. Cum poti sa faci asta? Asta te las pe tine sa-ti dai seama 🙂
acest articol are ca sursa: http://www.associatedcontent.com/article/304566/beer_101_a_bare_bones_look_at_how_beer_pg2.html?cat=22
sursa imagini:
- http://img.inkfrog.com
- http://www.beercapital.be/
- http://www.beer-connoisseur.com/
- http://blogs.sfweekly.com/