Berea premium e tot bere

Spread the love

Inca traiesc intr-o lume in care oamenii citesc ce scrie pe eticheta sticlei de bere. E o lume frumoasa pentru ca nu e populata, vecina cu lumea normala, in care reclama vazuta la TV e mai importanta decat ce scrie pe o eticheta de bere. Majoritatea romanilor habar nu au si chiar nu dau 2 bani pe ce bere beau, bere sa fie, nu? Ei uite ca nu-i chiar asa. Pe mine ma intereseaza si ma deranjeaza atitudinea unora.

Ca si-n cazul apei imbuteliate care pana la urma e tot apa, berea premium nu e altceva decat bere. Daca ar fi sa definim berea premium, ne-am izbi de ditamai peretele de necunostinta si ignoranta. In lumea pasionatilor de bere, berea premium este doar o strategie de marketing.

Hai totusi sa ne tragem de par si sa privim in alta parte, haideti sa incercam sa definim berea premium.

In cele mai multe tari, dupa aparitia asa ziselor beri premium, diferenta era intre acestea si berile light, cu un ABV de sub 4%. O bere premium ar putea insemna o piata a berii mai matura, mai profesionala, dar cam atat. Berea premium nu are ingrediente speciale care sa-i justifice titlul de PREMIUM. Cel mai cunoscut tip de bere premium este premium lager care se gaseste de vreme buna in Europa.

Lumea berii se schimba constant, tipurile de bere prezinta mici diferente de la un producator la altul si tocmai de aceea, a defini un tip de bere se dovedeste a fi o provocare mai grea decat era gandita initial. Gandirea globala defineste berea premium ca fiind o bere cu un ABV de peste 4,2%, de cele mai multe ori premium lager, imbuteliata in sticla de culoare verde. In unele cazuri, o bere poate deveni premium daca depaseste 10% din segmentul de piata (si sa ma scuzati dar nu mai gasesc articolul care zieca asta) pe tipul sau consacrat. Persoanele care lucreaza in marketing ar adauga la aceasta definitie si faptul ca ingredientele sunt de cea mai buna calitate, sau chiar de samanta nobila.

Berea premium, pro sau contra?

Cred ca se subintelege din acest articol ca sunt sceptic in ceea ce priveste berea premium. Nu as include-o intr-o tipologie a tipurilor de bere din toata lumea insa as recunoaste-o ca fiind o bere altfel. Chiar daca e, dupa cum zice vorba “aceeasi Marie cu alta palarie”.

De ce sunt sceptic? N-am sa intru in detalii insa am sa punctez cate ceva:

  • Nu sunt de acord cu folosirea sticlei de culoare verde, favorizeaza rancezirea berii, deoarece nu o protejeaza de razele soarelui.
  • Ingredientele sunt aceleasi, titulatura de hamei nobil se foloseste de ani buni, nu e nimic special
  • Nu dau 2 bani pe ambalaj (doar daca pastreaza gustul si compozitia berii), berea se bea pentru gust.

Ce este o bere premium pentru mine?

Berea premium exista, numai ca nu poate fi definita global. Fiecare dintre noi avem o bere pe care o consideram preferata si pe care o bem cu placere. Pentru mine, o bere premium ar trebui sa aiba urmatoarele caracteristici (cateva, daca nu toate):

  • Sa fie facuta local, sa aiba “factorul uman” (ceea ce-n Romania e mai greu).
  • Sa vina imbuteliata in sticla de culoare maro sau orice culoare inchisa, chiar opaca.
  • Sa fie cunoscuta national, chiar daca este o bere locala.
  • Presupun ca as accepta sa consider ca fiind premium, o bere care, la nivel national, este consumata de mai mult de 10% din segmentul sau de piata.

In rest, berea premium e doar marketing. Nu cumparati o bere pentru ca e premium, cumparati-o pentru ca va place. Ah da, o bere premium n-ar trebui NICIODATA, DAR NICIODATA comercializata la PET!

sursa imagine: http://www.squidoo.com/alcohol-costumes si http://www.societypagemag.com/

One comment

  1. eu mi-s de acord cu tot ce-ai zis 🙂
    oricum, bautorul de bere stie care-i buna si care nu, care-si merita leul in plus si care nu 😉
    de aia mereu cand ies la o bere beau o timi sau un bergenbier, in loc sa dau banii pe-un carlsberg sau un heineken..
    ultimele mentionate le beau cand mi-e pofta, dar pentru mine mai premium e o silva neagra, o timi, sau o nefiltrata bergenbier pentru ca le beau mult mai des..
    si pan la urma aia ar trebui sa o numim premium – berea care ti-e alaturi mai tot timpul, nu aia care o bei doar uneori, nu neaparat pentru pretul ridicat, ci pentru ca aia mai ‘eftina e cel putin la fel de buna fara o titulatura care sa-i ridice pretul fara rost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.