eticheta bere zimbru

Bere Zimbru

Spread the love

Berea Zimbru este o marca de bere romaneasca, ce isi are radacinile adanc infipte in istorie, lucru atestat si de hrisovul domnitorului Alexandru Ioan Mavrocordat (1786). Istoria fabricii de bere Zimbru este strans legata de numele unui german pe nume Johan Zweck care, in anul 1845, cere autoritatilor locale aprobarea pentru constructia ei intro germano-moldovineasca de toti banii: “beri di ace di rind … si alta di o deosebita cualita, precum ace din staturile Germaniei, vestita bere di Bavarie”.

Numele de bere Zimbru este preluat in momentul in care la conducerea fabricii intra Nicu Nan, cel care va aduce investitii enorme in modernizarea utilajelor si a tehnologiei folosite. In mod surprinzator, fabrica este alimentata cu energie electrica inaintea orasului Iasi, datorita unei uzine electrice proprii. Odata cu dezvoltarea sa, au inceput si exporturile in Turcia, Rusia, Franta si Austria, gazetarii vremii consemnand: “berea de la ZIMBRU nu se poate deosebi de berea Pilsen”. Dupa Revolutia din 1989, fabrica de bere Zimbru a fost privatizata (1992), pentru ca noua ani mai tarziu sa isi schimbe denumirea in NATIONAL BERE HOLDING (compus din doua fabrici: SC ALBRAU SA Onesti si SC NATIONAL BERE HOLDING SA Iasi), devenind astfel unul dintre cei mai marcanti producatori de bere din zona Moldovei.

In 2003, berea Zimbru a adus un profit imens actionarilor, care, la jumatatea anului, se invartea in jurul cifrei de 1 milion de euro. Pe langa berea Zimbru (doua sortimente: Zimbru Premium Pils, Zimbru bere blonda pasteurizata), aceste unitati mai produceau si alte marci: Coroana Export, Coroana Moldovei. Cu o amareala de hamei echilibrata, Zimbru a fost mereu prezenta pe mesele consumatorilor zonali.

Nu stim care mai este situatia fabricii de bere de pe Calea Chisinaului, Iasi. O sa incercam sa revenim cu mai multe amanunte pe masura ce acestea vor fi descoperite.

Bere 4% alcool
Anul intrarii pe piata romaneasca: 1786
Produs de Albrau S.A – Onesti
Website oficial: http://albrau.ro/bere_zimbrue.htm

18 Comments Posted

 1. Fabrica de bere de la Iasi, din zona industriala, a fost vanduta si demolata. Chiar acum se ridica mandru un nou complex comercial pe acel loc. Un Lidl, un Kaufland….Din pacate berea Zimbru nu mai exista, iar daca mai exista, atunci se fabrica la Onesti.

  • Barea Zimbru mai exista, daca stii unde sa o gasesti. Eu am baut foarte recent, la un bar dintr-un sat din comuna Bîrnova. 2 lei sticla, o bere excelenta, as dori sa o vad si in supermarketuri

  • N-ai nicio legatura. Aia era berea Pacurari. Zimbru s-a fabricat la fabrica din Tudor Vladimirescu, blvs. Chimiei nr. 2. Fabrica e demolata, pe teren se ridica acum un complex rezidential si deja exista Lidl/whatever.

 2. Am gasit azi 2015/05/30 bere zimbru la sticla in profi sibiu, deci inca mai exista si are un gust mai diferit si asta o face mai speciala. enjoy it. e 1,79 ron. 😉

 3. Berea zimbru este f.buna ca si raport calitate pret, se gaseste indeosebi la magazinele profi, billa sau xxl megadiscount. Preturile variaza, cel mai mic pret fiind de 1,49 lei la xxl megadiscount.
  Recomand si berea Albrau, produsa de Albrau Onesti, producatorul “zimbrului”, este la fel, o calitate buna la un pret si mai mic. Se gaseste in aceleasi magazine, iar pretul de raft porneste de la 1,29 lei doza, la magazinul billa 🙂
  Spor la baut si consumati cu responsabilitate acest sortiment de bere. Excesul poate dauna grav 🙂

 4. Acum este si Auchan Bucuresti la 1,29 sau oricum sub 1,5 lei, iar in Megaimage la sub 2 lei. Are gust cam ca berea (unele beri cu pret mai mic, sub Kaiser care era atunci) ce se vindea inainte de ’89 sau in primii ani de dupa revolutie. Nu am baut ceva gen Noroc sau cam asa ceva ieftin si de aceea nu stiu daca nu cumva seamana cu astea. Am baut insa Timisoreana care avea un gust asa putin dulceag, cam cum era Gambrinus-ul.
  Deci berea asta nu are la sfirsit gust dulceag, pare ceva mai putin fina la gust decit Ursus-ul sa zicem.
  Pentru un bautor de bere, eventual mai tinar eu spun ca merita incercata. Daca nu va place aruncati 1,5 2 lei, nu e mare lucru 🙂

  Daca citeste cineva de la fabrica, poate se reuseste cumva sa si colectati sticlele astea :), eu de pilda decit sa le arunc la reciclate as ajunge pina in Auchan sa le las acolo, fara bani, doar ca sa incurajez productia la sticla.

 5. Am redescoperito astazi la Penny. M-a atras sticla model vechi si intr-adevar e o bere slaba si foarte buna. Gust un pic amarui.

 6. O bere care imi aduce aminte de tinerete cu mare placere.Se gaseste si la Mega Image cu 1,98 lei.Un lucru bun daca am putea si returna sticlele……

 7. La auchan se gaseste berea asta. Eu sunt din Deva și oarecum nu as fi avut de unde sa stiu ce fel e. Sunt pasionat de berea de import si vreau sa va zic ca Zimbru nu cred ca ar trebui să aibă un așa pret mic. E chiar mai bună decat multe beri la un pret dublu. Felicitări!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.