Spread the love

Azuga este o marca de bere romaneasca produsa de Ursus Breweries, cunoscuta in anii de dupa revolutie ca un partener excelent al tigarilor Carpati sau Plugarul, o bere a poporului, a omului obisnuit dornic sa se racoreasca dupa o zi grea de munca. Fabrica de bere Azuga a fost construita de Peter Schesser la sfarsitul secolului al XlX-lea si pusa in functiune datorita maestrului berar Grundt care a stat la baza formarii acestei marci de bere. Constructia nu a rezistat primului razboi mondial, revenind in atentia consumatorilor abia in 1927, cand se numara printre primii producatori de bere.

Fabrica are o capacitate de productie de 200.000 de hectolitri, apa folosita din trei izvoare distincte: Stana, Glodul si paraul Azuga.

reclama azugaPreluarea pachetului majoritar pe piata Rasdaq al Bere Azuga de catre Ursus Breweries in 2008 a trezit deopotriva amintiri, dar si multe rasete prin aparitia unor spoturi publicitare precum La un pahar de vorba, Suedezele sau Bere Azuga. Buna si-atunci, Buna si-acum. Romani cat se poate de adevarati si in rolurile principale: Vasile si Petrica.

Printre bautorii inraiti de bere Azuga s-a numarat si Nicolae Ceausescu, fapt relevat si in cartea “Bucurestii si anii ’80”, aparuta in 2003 la Editura Paideea. Fostul proprietar, Valerii Moraru, vroia sa marseze pe aceasta idee stiind fascinatia poporului roman pentru cel ce le-a fost conducator timp de atatia si atatia ani, viu in memoria lor atat prin amintirile lasate, cat si prin filmele, cartile, documentarele, s.a.m.d. ce par sa nu se mai incheie. S-a rezumat la apa minerala, domeniu in care activeaza de ceva timp cu a sa Perla Covasnei, produsa intr-o fabrica in Catalina, judetul Covasna.

Bere Blonda
In comert: sticla 0,5L, PET 2L
Intrata pe piata romaneasca: 1898. Achizitionata in 1998 de Grupul Ursus Breweries.
Website oficial: http://www.bereazuga.ro/ 

surse imagine: comunicatemedia.ro, strategic.ro

4 Comments

  1. Berea azuga de acum este doar o marca. Se fabrica la Brasov si este de fapt o bere SABMiller. Prin schimbarea sursei de apa si a locatiei de fabricatie a disparut berea Azuga.

  2. Fabrica de bere veche a fost demolata. A mai ramas o sectie, de la fabrica noua dinspre Partia Sorica, care produce acum apa de izvor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.