Beer Wishlist : BrewDog Paradox Jura

Spread the love

Ma gandesc sa incep o rubrica destinata berilor pe care as vrea sa le beau in viitorul apropiat insa nu le gasesc in Iasi. Concursul celor de la Beer O’Clock se pliaza perfect pe ceea ce vreau sa fac. Daca nu stiati, cei de la Beer O’Clock au un concurs in care ofera un six pack special celor care scriu un articol pe blogul lor despre o bere din meniul lor pe care ar vrea sa o bea – ceea ce este impresionant, avand in vedere ca in meniu gasesti peste 165 de beri din toata lumea.

Am fost o singura data la Beer O’Clock si am baut un Punk IPA. Cum n-am drum prea des in Bucuresti, raman cu acest wishlist :). Berea pe care as vrea s-o beau este un Imperial Stout facut in Scotia. Pentru cei care nu stiau, berile de tipul imperial stout mai sunt cunoscute si ca “Russian Imperial Stout” deoarece, la inceput, au fost facute in Anglia doar pentru exportul catre curtea regala din Rusia. Astazi, acest stil de bere este destul de popular pentru berarii americani. Aceste beri sunt foarte consistente si de cele mai multe ori au un gust complex. Aromele includ caramel, ciocolata, cacao sau cafea. Fructele sunt si ele prezente in proportii diferite. Americanii tind sa foloseasca mai mult hamei dar si alcool, ceea ce duce spre un ABV cuprins intre 8%-13+% si un IBU intre 50-100+.

Berea despre care va vorbesc se numeste Paradox Jura si este facuta de scotienii de la BrewDog. Este o bere de culoare inchisa si cremoasa iar gustul este dulcea. Avand in vedere ca este o bere facuta de scotieni, mai mult ca sigur o sa gasesc arome de whiskey, bourbon sau stafide. Pradox Jura are un ABV de 15% deci este o “bere tare”. Pretul este destul de piperat insa e o experienta incredibila, in opinia mea cel putin.

Vorbim despre o bere imperial stout care a ajuns la un scor de 98 pe ratebeer ceea ce este impresionant iar review-urile userilor ma fac sa o doresc si mai mult. Imi place de asemenea si modul in care este imbuteliata, in sticle de culoare inchisa (dupa cum va spuneam in trecut, sticla inchisa la culoare protejeaza mai bine berea de razele soarelui) iar eticheta este caracteristica BrewDog.

Am citit review-uri si astept sa simt un gust echilibrat cu aromele de whiskey putin mai puternice, e o bere scotiana pana la urma. Ar fi a doua bere facuta de BrewDog pe care as bea-o, dupa Punk IPA. Daca nu stiati, BrewDog nu este un producator de bere de care sa auda multa lume in decursul istoriei berii. Au aparut in scena berii scotiene in 2006, fiind infiintata de James Watt si Martin Dickie. Beraria din Fraserburgh (Kessock Industrial Estate) a facut prima bere in 2007 iar acum se lauda ca este una dintre cele mai mari berarii independente din lume cu o productie de peste 120.000 de sticle de bere pe luna, pentru export.

Trebuie sa recunosc ca m-a atras si strategia celor de la BrewDog cand vine vorba despre berile exportate. Numele berilor ma face sa zambesc dar in acelasi timp imi lasa si gura apa :). Ganditi-va la un black lager numit Zeigeist (teoria conspiratiei, anyone?), un imperial IPA numiat “I Hardcore You“, Tactical Nuclear Penguin sau The End of History (o bere cu 55% alcool!)

Iata un review video pentru BrewDog Paradox Jura

[tube]J8bzDkVs6jA[/tube]

Da, BrewDog Paradox Jura este berea din meniul celor de la Beer O’Clock pe care as vrea s-o beau. Sa vad daca si reusesc 🙂 Nu o consider o bere care ar putea fi apreciata de bautorul obisnuit de bere insa dupa cum stiti, eu nu ma incadrez in aceasta tipologie :D. Ah sa nu uit, stiti de unde vine numele Jura? De la whiskey-ul cu acelasi nume :).

Galerie foto BrewDog Paradox Jura

Daca nu stiai, Beer O’Clock are si Pagina de Facebook, go like them 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.