Trebuie sa realizam ca berea e buna pentru noi, mancarea e gustoasa iar cand le combinam pe cele doua nu poate iesi decat un rezultat excelent. Bine, asta daca stim cum sa le combinam. La fel ca si vinurile sau alte bauturi, unele tipuri de bere se potrivesc mai bine unor anumite feluri de mancare. Acest lucru se numeste “food pairing” adica potrivirea unei bauturi cu un fel de mancare.
Hai sa ne gandim la anotimul in care suntem si vedem cum caldura deja ne face viata mai frumoasa. In aceasta perioada calduroasa unele dintre cele mai apreciate si consumate beri sunt cele pe baza de grau (wheat beer, weissebier sau cum vreti sa la numiti). Ceea ce poate nu ati realizat este ca si berea din grau se potriveste mai bine cu anumite feluri de mancare. Alt lucru de retinut ca principalele categorii de bere pe baza de grau sunt Bere de Grau Americana, Belgiana si Germana.
Berea de grau Americana
Berile din grau facute de americani sunt probabil cele mai moderate dintre cele 3 tipuri. Pot fi tulburi sau foarte limpezi iar uneori se regasesc arome de fructe. Unii sunt de parere ca berea din grau americana nu este foarte diferita de cea de tip Ale, numai ca are gust dulceag de la grau si citric de la hameiul american. Din punctul de vedere al potrivirii cu mancarea, berile americane din grau se potrivesc cel mai bine cu salatele de vara, mai ales daca in salata se gasesc castraveti sau unele legume cu frunze mari. In acest caz puteti folosi in dressing cremos sau cu putin otet. Daca vreti sa puneti branza in salata, pentru a va bucura de gustul cel mai bun al berilor americane din grau, folositi o branza mai putin sarata si proaspata. De asemenea, berea americana din grau se potriveste si cu carnea de peste cu putina lamaie stoarsa deasupra.
Berea din grau facuta in Belgia (Belgian Witbier)
Berile din grau facute in Belgia sunt putin mai intense fata de cele de peste ocean. Chiar daca sunt la fel de light, putem gasi arome de babane datorita drojdiei belgiene folosite iar unii berari belgieni folosesc chiar coriandru sau coaja de portocale in berile lor. De aici si gustul lor racoritor si de fructe cu arome slabe de flori si condimente. V-ati dat deja seama, nu? Berile Witbier belgiene se potrivesc de minune cu salatele de fructe. Puneti intr-un castron niste felii de portocale, banane si pepene rosu si beti un pahar de bere belgiana din grau.
E normal ca exista si beri belgiene din grau cu un gust mai patrunzator cum este si Hoegaarden. Acestea se potrivesc midiile innabusite, daca nu ma insel exista si retete de midii in sos de bere. Aceste beri se potrivesc si cu alte feluri de mancare: creveti, scoici sau homari, mai ales daca stoarceti putina lamaie deasupra. Berea usor acidulata are efect complementar pentru gustul bogat al mancarii.
Berile din grau germane
Poate nu stiati dar pentru berile germane din grau se pune foarte mult accent pe drojdia folosita. De aici vin si aromele de banane sau cuisoare. Drojdia care fermenteaza deasupra le ofera acea consistenta tulbure. Da, drojdia are un rol foarte important pentru aceste beri, tocmai de aceea se recomanda ca atunci cand turnati din sticla in pahar o bere din grau germana sa umpleti paharul 3/4 apoi sa miscati usor sticla si sa turnati din nou pentru a se eliberare sedimentele de pe fundul acesteia.
Exista mai multe subgenuri de bere germana din grau. Dintre acestea cel mai cunoscut este hefeweizen care are un gust de lamaie, putin cremos. Pe de alta parte exista si dunkelweizen, o bere neagra din grau in care putem gasi arome de caramel sau ciocolata. Ambele sunt racoritoare dar si consistente. Berea de tip hefeweizen poate fi potrivita cu multe tipuri de mancare. Este light incat sa nu acopere gustul salatelor insa este destul de consistenta incat sa ne dea o senzatie de satietate. Cei mai multi bucatari, le recomanda atunci cand consumam mancare mexicana potrivindu-se cu tortillas sau cu preparatele din pui mexicane. Daca aveti ocazia sa mergeti la un restaurant mexican, alegeti sa mancati tacos sau burittos si sa le potriviti cu Weihenstephaner Hefeweissbier.
Putem privi berea germana din grau ca o specialitate bavareza si de aceea o putem consuma alaturi de diferite tipuri de carne. In Germania, de cele mai multe ori se combina berea hefeweizen cu carnatii weisswurst (carnati albi din carne de vitel si carne proaspata de porc). Daca mancati un snitel, alegeti un Paulaner Hefe-Weizen iar pentru mancaruri care “cad greu la stomac” schimbati catre dunkelweizen.
Deja mi s-a facut gura apa, cred ca ma duc sa mananc ceva si sa gasesc o bere din grau cu care sa se potriveasca 🙂 Nu uitati ca berea din grau se poate combina cu multe tipuri de mancare.
sursa foto: http://globalnotions.com/
Pentru ca eu nu sunt bucatar, m-am inspirat de aici cand am scris articolul.