Daca mergi anul asta la e pacat sa nu te bucuri cu adevarat de berea din Ucraina si nu ma refer aici la cea care o sa fie servita pe stadioane (daca o sa fie). O sa ma straduiesc sa va prezint niste tipuri de bere si localuri pe care nu ar trebui sa le ratati, inainte sau dupa meciurile de la EURO 2012.
Atunci cand vorbim despre berea din Ucraina, ne-am gandi la o structura care pleaca de la pale lager. In ultimii ani, Carlsberg si InBev au investit sume importante in industria berii din tara vecina insa cunoscatorii recomanda mai bine barurile mici si berea artizanala.
Ce tipuri de bere gasim in Ucraina la ?
Berea din Ucraina este asemanatoare cu cea din Cehia insa in tara gazda a campionatului european vom gasi cu siguranta mai multe tipuri de bere. Berea din Ucraina este de calitate, mai ales daca o comparam cu berea ruseasca. In general berea din Rusia si Ucraina tind sa respecte stilul traditional german cu cateva exceptii. Cele mai importante tipuri de bere din Ucraina sunt:
- SVITLE (Light) – Pale Lager standard cu ABV de 4-5%. Fara aroma prea puternica insa per ansamblu bere buna care nu iese din tipare. Cea mai buna din aceasta categorie: Lviviske Premium.
- TEMNE (Neagra) – Un lager dark (dunkel) tot cu ABV intre 4 si 5%. In general au un gust dulce dar sunt si exceptii si de obicei se simte aroma maltului prajit. Gusturile puternice sunt greu de gasit, nu ies din tipare cu toate ca unele dintre ele tind sa fie exagerat de dulci. Cea mai buna bere din aceasta categorie: Obolon Oksamitove.
- MITSNE (Strong) – Pale lager stron, tipic european cu ABV intre 6-8%. Sunt mai dulci si mai consistente decat cele din tipul SVITLE si au un gust mai pronuntat de hamei. Doua beri care merita incercate: Slavutych Mitsne si Arsenal Mitsne.
- BILE (Bere alba) – Berea din grau germana se gaseste si-n Ucraina dar aici sunt mai aromate si au un gust citric mai pronuntat (mai slab totusi decat berile din grau belgiene). Exista si bere neagra din grau care este mai dulce. Una dintre cele mai bune alegeri: Chernigivske Bile Nefiltrovane.
- PORTER – In Ucraina se gasesc mai multe beri care se incadreaza in acest gen, daca e sa comparam cu celelalte state europene …numai ca sunt greu de gasit. Un bun exemplu este Lvivske Porter – o bere consistenta, un lager de culoare rosiatica. Are arome de prune si stafide, se simte gustul de malt prajit.
De asemenea, daca mergi la EURO 2012 in Ucraina, nu trebuie sa ratezi berea de tip KVAS – o bere traditionala ruseasca, fara prea mult alcool care se face din paine. Se vinde rar in baruri sau magazine si ai mai multe sanse sa o gasesti la vanzatori ambulanti din orase. O gasesti vanduta de babushke la pahare din plastic. Cea mai buna varianta cica s-ar gasi in Odessa la capatul scarilor Potemkin. Exista doua tipuri de bere KVAS – primul mai traditional ce are gust a paine, putine condimente si drojdie. Al doilea se gaseste (daca ai noroc) in baruri si are gust de chimen.
Berea din Ucraina merge aproape cu orice fel de mancare si este cel putin la fel de buna ca berea din Cehia. Daca mergi la EURO 2012 in Ucraina si mergi dupa la un restaurant, pretul pentru o bere este de 7-10RON pentru berile facute local si poate si mai putin pentru cele cunoscute. Exista cateva berarii in Odessa dar nu sunt la fel de populare ca restaurantele.
Pe viitor o sa mai scriu cateva articole despre berea din Ucraina si Polonia, restaurante, berarii si muzee. V-as recomanda sa va abonati de pe acum prin mail sau sa dati like paginii de Facebook.