Cei 10 zei ai berii

Spread the love

Stati linistiti ca nu vorbesc despre bloggeri care beau bere ūüôā Ma gandeam ca nu stiati ca in istoria omenirii au existat divinitati¬†care au avut legatura mai mult sau mai putin cu berea. Impreuna cu alte bauturi fermentate, berea s-a facut peste tot in lume si a devenit o bautura gasita frecvent in istoria multor civilizatii. Cum era moda pe atunci, multe dintre acestea au atribuit zeitati berii si procesului de facere a acesteia. Hai sa vedem care sunt zeii berii.

Silenus

In mitologia greaca, Silenus a fost zeul berii si un prieten bun la bautura (in caz ca iti placea sa bei singur). Acesta era asociat de multe ori cu prietenul lui РDionysus. Silenus nu era un tip prea aratos, avand chelie, o burta mare de la bere(ca sa vezi) si fiind mai tot timpul beat. In mai toate pozele, acesta apare fiind carat de magari sau satyri (creaturi mitologice cu cap si trup de om insa cu urechi, picioare de capra + coarne).

Dionysos

Dionysos este cunoscut tot din mitologia greaca, el fiind zeul bauturilor (vinului si al berii). Era cunoscut ca fiind un eliberator¬†pentru ca se folosea de puterile “ametitoare” ale bauturilor alcoolice. Era fiul lui Zeus si se considera ca Silenus era profesorul lui.

Ninkasi

Ninkasi era zeita berii si fabricarii acestia, din mitologia sumeriana. Se zice ca ea a adus pe lume secretul prepararii berii. In cultura Sumeriana ea era cunoscuta ca fiind capabila sa satisfaca orice nevoi ale oamenilor. Acum, hai sa nu fim rautaciosi :).

Osiris

Se stie ca Osiris¬†era zeul egiptean al agriculturii. In acelasi timp el era si zeul berii la egipteni. Un istoric grec din timpul lui Iulius Caesar zicea ca “Osiris i-a invatat pe oameni cum sa faca acea bautura din cereale, cu un gust nu cu mult inferior al vinului”. Se referea cu siguranta la bere.

Aegir

In mitologia Nordica, Aegir este de fapt zeul marii. Se zice ca ar fi avut puterea sa manevreze furtunile si marile tulburi. In acelasi timp, era considerat (dupa cum se vede in imagine) ca fiind regele berii.

Tezcatzontecatl

In mitologia azteca, Tezcatzontecatl era zeul unei bauturi numita Pulque (bautura traditionala facuta dintr-un suc fermentat al unei plante locale, foarte asemanatoare cu berea). Era in acelasi timp asociat cu efectele alcoolului si fertilitatea. Un monument asemanator unei piramide a fost construit in varful muntelui Tepozteco.

Mbaba Mwana Waresa

In mitologia africana (zulu), Mbaba Mwana Waresa era cunoscuta ca fiind zeita berii deoarece se crede ca ea a facut prima bere care a fost consumata de oameni. Mai este cunoscuta si ca zeita ploii si a curcubeului. In unele locuri este venerata si acum pentru cautarea dragostei adevarate.

Yasigi

In unele culturi africane, Yasigi este considerata zeita berii, a dansului si a mastilor. In mai toate statuile care ii sunt dedicate, ea arata ca o femeie cu sanii mari, cu un pocal de bere in mana, in timp ce danseaza.

Radegast

In istoria Ceha, Radegast este divinitatea care i-a invatat pe oameni ospitalitatea si respectul reciproc. Legenda sa arata si faptul ca el a adus berea in fata noastra, pentru prima data.

Raugupatis si Raugutiene

In istoria baltica si slava, Raugupatis este cunoscut ca fiind zeul fermentarii. Raugutiene este partenera lui Raugupatis si este considerata ca fiind zeita berii.

sursa imagini: http://socyberty.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.