Cu parere de rau, recunosc ca spre deosebire de lumea vinului, cea a berii ii lipseste elementul classy, cel putin in tara noastra. Romanii beau aproape orice bere, nu pun accent pe calitate ci pe cantitate si pret. Asta duce la niste lipsuri pe care le-am observat chiar si la barmani, care ar trebui sa nu faca greselile despre care o sa vorbesc. Trecand peste faptul ca romanii habar n-au care-i diferenta dintre ale si lager, nici macar nu stiu cat de rece trebuie sa fie o bere atunci cand este consumata.
Vinul alb se consuma dupa ce a fost racit iar cel rosu se serveste la temperatura beciului in care a fost tinut. Daca vorbim despre bere, asta nu inseamna ca nu avem reguli asemanatoare. Temperatura la care ar trebui servita o bere este o tema de discutie intensa, nu la noi, ci la altii care au cultura berii. De acest aspect profita producatorii de bere care lanseaza beri si recomanda ca acestea sa fie servite la temperaturi cat mai scazute.
Cred ca si voi ati vazut reclamele la toate porcariile aparute cu grapefruit, portocale sau eu mai stiu ce bazaconii. Toate sunt prezentate cu multa gheata, direct din frigider si consumate cat mai repede. Mi se pare si normal, pentru ca berile respective nu au gust si au ingrediente care nu sunt naturale. Nu stiu ce parere aveti voi, dar asta nu mai e bere pentru mine.
Totusi, cat de rece trebuie sa fie o bere?
La momentul actual se stie ca exista niste canale microscopice in interiorul papilelor gustative care sunt responsabile de gustul pe care-l simtim la diferite temperaturi. Aceste canale reactioneaza la temperatura mancarii sau bauturii si duc la senzatii mai intense de gust.
Sa luam de exemplu o doza de Coca-Cola. Daca o scoti direct din frigider si o bei, are fix gust de cola dar mai rece. Daca astepti sa se incalzeasca putin, ai sa observi ca este mai dulce decat daca ar fi fost scoasa direct din frigider.
Hameiul si maltul sunt cele mai importante ingrediente dintr-o bere. Daca berea este prea rece, gustul acestora nu se mai simte si daca bem o bere fara sa-i simtim gustul, ce rost mai are sa bem berea aia in primul rand? Cu cat o bautura este mai rece, cu atat papilele tale gustative nu vor putea transmite potrivite la creier si tu nu vei simti gustul adevarat al berii din halba.
La ce temperatura ar trebui servita berea?
Stilul berii determina temperatura la care ea ar trebui servita. Cu cat berea este mai inchisa la culoare, cu atat temperatura la care trebuie servita trebuie sa fie mai ridicata. Pentru a va bucura cu adevarat de gustul berii, iata temperaturile la care ar trebui consumate, in functie de tipul acestora.
- intre 3 si 7 grade Celsius: berea din grau, lager premium, pilsner, berea cu fructe, golden ale, weissbier, berea alba belgiana si cea lambica (Ex: Paulaner Hefeweizen, Wasteiner, Stella Artois);
- intre 7 si 12 grade Celsius: american paleale, berea de tip amber, hefeweizen dunkel, stout, porter, ale belgian, schwarzbiers, hell bock (Ex: Guinness, Leffe Blonda);
- intre 12 si 14 grade Celsius: bere bitter, brown ale, IPA, saison, biere de garde, dubbel, bocks, scotch ales (Ex bere trapista)
- intre 14 si 16 grade Celsius: vinul dni orz, quadruple, imperial stout, dopplebock
Adevarul este ca producatorii de bere vor sa bei berea lor cat mai rece pentru ca ea are un gust oribil.
Asa ca data viitoare cand barmanul va ofera o bere atat de rece incat nu-i simtiti gustul, trimiteti-le acest articol.
Leave a Reply