Banii de bere si alte himere romanesti

Spread the love

De fiecare data cand ma trezesc in fata rafturilor cu bere din Carrefour sau Kaufland, ma loveste un sentiment de soc si groaza despre consumatorul roman de bere. Ma intreb, oare o sa punem vreodata accent pe berea la sticla si nu pe cea la PET?

Cantitate, cantitate, CANTITATE!

Atat are in cap romanul, sa cumpere cat mai mult, cat mai ieftin, apoi daca se poate se mai uita si la calitate. Pe mine ma deranjeaza gandirea unora, care nu stiu sa aprecieze o bere. De ce preferi sa dai 20-30RON pe o sticla de vin insa cumperi bere la PET? Daca iti place asa de mult berea, lucrurile ar trebui sa fie la fel pentru ambele bauturi, nu?

Cand ma uit la rafturile pline cu bere, vad 3 sferturi cu bere la pet, 15% cu bere la doza, romaneasca sau facuta in Romania si doar un amarat 10% de bere de import. Asta e din cauza ca nu suntem obisnuiti sa cumparam bere buna, nu suntem dornici sa experimentam, cu toate ca unii fac asta cu alte bauturi, azi beau un vin, peste o saptamana altul, insa berea ramane aceeasi – la PET.

N-am cum sa arat cu degetul catre cineva. Vina este colectiva pentru ca producatorii si consumatorii sunt intr-un cerc vicios. Romanul cumpara bere la PET pentru ca e mai “avantajoasa”, producatorii vand aproape numai bere la PET si doza pentru ca asta cumpara romanul.

Banii de bere

Nimeni nu-ti cere sa-ti cumperi bere scumpa in fiecare zi, nici macar o data pe saptamana. Dar poti face asta cel putin de 2 ori in fiecare luna. N-ai bani? Pune deoparte 20-30 de RON si ia-ti, macar o data altfel de bere, bere de import, bere cu arome, bere trapista sau chinezeasca. Incearca macar, nu trebuie sa bei doar aceeasi bere, mai ales cand sunt atatea posibilitati.

Sunt ca un copil cand ma tot plang ca in Romania nu exista cultura berii dar nu am alta solutie. Raportul dintre procentul celor care apreciaza o bere buna si cel al persoanelor care beau uitandu-se la cantitate este total dezechilibrat. Haideti sa fim mai americani si nu germani. De ce zic asta? Americanii experimenteaza, fac numeroase tipuri de bere, in timp ce germanii sau europenii raman fideli lager-ului, pilsner-ului etc.

Mie imi place sa experimentez, imi place sa beau berea din pahar sau halba si o analizez corespunzator. Bine, asta sunt eu.

sursa imagine: http://www.clothlands.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.