Există un mit legat de bere care spune că dacă ținem berea la frigider, apoi o ducem la temperatura camerei, gustul acesteia se schimbă. Alte mituri asemănătoare spun că dacă berea trece prin multe cicluri de “rece – cald” atunci se strică, sau dacă este ținută la temperatura camerei pe o perioadă îndelungată atunci gustul nu va mai fi același.
După niște research și câteva teste putem spune că gustul berii nu se schimbă din cauza schimbărilor de temperatură (atât timp cât vorbim despre temperaturi normale). Ceea ce nu știu mulți este că berea artizanală (sau de comerț) trece prin mai multe cicluri de temperatură de la fabricare și până ajunge pe raft sau în frigiderul nostru de acasă.
Berea depozitată la rece își menține gustul proaspăt pentru mai mult timp, iar dacă o scoți din frigiderul de la magazin și o duci acasă pe niște temperaturi “de vară” pentru ca mai apoi să o depozitezi la temperatura camerei, gustul acesteia nu se va schimba.
Când se strică gustul berii și de ce?
Dacă e să vorbim despre temperatură și cum afectează aceasta berea artizanală sau de comerț, trebuie să vorbim despre oxidare. Temperatura ridicată nu afectează gustul berii, dar accelerează procesul de oxidare. Oxidarea poate duce la alterarea berii făcând ca aceasta să aibă un gust rânced (răsuflat).
De cele mai multe ori, berea se răsuflă din cauza luminii care declanșează o reacție chimică în hameiul folosit, de cele mai multe ori în cazul berilor care sunt găsite în sticle transparente sau de culoare verde.
Când se răsuflă/strică berea din cauza temperaturii?
După cum am zis, temperaturile normale nu afectează gustul berii, chiar dacă aceasta trece prin mai multe cicluri de “cald-rece”.
Temperaturile anormale pot afecta cu siguranță gustul berii.
Atunci când berea este ținută la temperaturi anormale, gustul acesteia se schimbă, iar acest lucru se întâmplă mai des în cazul berilor artizanale. Din cauza oxidării, gustul amărui dat de hamei poate dispărea, la fel ca și aromele de pin, citrice sau florale.
Care sunt însă aceste temperaturi anormale? Cu cât temperatura este mai ridicată, procesul de oxidare este mai rapid. O bere care este depozitată la o temperatură de 15-16 grade Celsius își va menține gustul proaspăt și aroma pentru o perioadă mult mai lungă de timp decât o bere depozitată la 30 de grade Celsius.
Atunci când cumpărați bere artizanală sau de comerț pe timp de caniculă și o transportați acasă, gustul acesteia nu se va schimba dacă o țineți departe de razele soarelui. Astfel aceasta nu se va încălzi rapid și lumina soarelui nu-i va altera gustul.