Pentru cei mai multi dintre noi, alegerea unei bauturi pentru mancare se rezuma doar la vin. Ideea de a pune o bere langa o mancare buna pare putin lipsita de rafinament dar trebuie sa stiti ca o bere buna merge cu multe feluri de mancare si nu doar la pizza sau langa aripi picante. Chiar daca expertii in vinuri nu vor recunoaste, probabil ca berea este mult mai apropiata de mancare decat s-ar crede.
Berea iarta si nu se supara pe tine. Este foarte greu sa gasesti o combinatie dintre bere si mancare care sa nu se potriveasca, ceea ce se intampla frecvent in cazul vinurilor. Reguli de genul “pestele nu se mananca impreuna cu un vin rosu” nu exista in cazul berii. Tot ce trebuie sa faci, cand alegi o bere pentru o masa gustoasa, este sa nu uiti regula celor trei “C” – Completare, Contrast, Curatare. Alege unul sau doua dintre acestea si masa va fi mai delicioasa.
Completarea – Alege o bere cu un profil asemanator cu cel al felului de mancare. Daca vorbim despre un desert dulce sau cu fructe, atunci o bere slaba ce are in compozitie putina aroma de caise sau o bere belgiana cu zmeura vor avea un succes enorm. Daca felul de mancare este o friptura la gratar atunci completeasa masa cu o bere stout sau rauchbier.
Contrast – Puteti merge si pe varianta opusa completarii, alegand o bere cu aroma total diferita de cea a felului de mancare. De exemplu de ce nu incercati o mancare thailandeza picanta cu o bere usoara si dulce? Poti sa fii sigur ca berea va mai domoli nitel din aromele picante.
Curatare – Probabil cea mai usoara regula cand vine vorba despre mancare si bere. Majoritatea berilor sunt foarte bune pentru curatarea boltei palatine (cerul gurii) pentru ca sunt acidulate. De aceea, berile acidulate de tip Pilsner (vrei sa stii care sunt tipurile de bere?) merg foarte bine cu mancarile grase cum ar fi pizza sau unele fripturi. Cu toate acestea sunt recomandate beri intre felurile de mancare tocmai pentru curatare, astfel va veti putea bucura mai mult de al doilea fel. In aceasta categorie ar intra berile cu o nuanta de “acru” – Flanders Red, Berliner Weisse si multe alte beri belgiene.
Voi gatiti cu bere? Beti bere la masa dupa preferinte sau nu conteaza tipul de bautura?
sursa imagini: blogspot.com, http://www.esquire.com/
thumb: http://www.realbeer.com
Nu gatesc cu bere, nu am incercat si nici nu cred c-am gustat vreo mancare “stropita” cu bere.
De baut beau bere pentru ca-mi place insa nu dupa ce mananc, dupa masa prefer sa beau apa plata, de fiecare data, nu de alta dar ma fac ” cat China ” in urmatoarele secunde de imi umplu stomacul de bule dupa masa. :))
Poti alege o bere mai putin acidulata. Berea nefiltrata de exemplu are acidulatia naturala, nu se baga CO2 suplimentare (sau cel putin asa ar trebui). E pacat ca oferta de bere de la noi este putin restransa si trebuie sa cauti o bere buna pentru o masa si mai buna, iar majoritatea nu face acest lucru.
In Iasi nu stiu decat 1 singur magazin de unde poti cumpara bere cu arome, stout, neagra, din import, etc. La baruri n-am ajuns inca sa inventariez ;))
Pai eu oricum nu mai sunt in Iasi de cateva luni bune insa am sa caut aici, multam de info. 🙂
Bere + Pizza =LOVE :)) … Si ca sa las un comment la subiect…ce bere am mai baut in ultimul timp :
1. Amstel 0.33 – 8 lei … Cam scumpa , aprox 2 euro ptr 0,33 dar sincer cea mai buna bere pe care am incercato
2. Grolsch … smecherie cu dopul Flip-top 🙂
Grolsch e buna si la gust, nu doar ambalajul. Nu stiu daca ai incercat dar iti recomand si niste bere alba (weissbier).