Diferenta dintre berea de tip ale si cea lager

Spread the love

Chiar daca vrem sau nu sa recunoastem, Romania e una dintre tarile codase cand vine vorba despre cultura berii. Romanilor le place sa bea bere, indiferent de ocazie, insa nu multi stiu cateva lucruri despre istoria si caracteristicile berii. Primul pas in cunoasterea cu adevarat a berii este sa intelegem ca exista 2 categorii de baza ale berii – berea de tip ale si cea de tip lager. Diferenta dintre aceste doua nu are nimic de-a face cu alcoolul, gustul amar sau culoare. Ca sa intelegeti care e diferenta dintre cele doua, trebuie sa intru putin in amanunt si sa pun berea la microscop 🙂

Diferenta dintre berea de tip ale si cea lager se imparte in 3 categorii principale din procesul de fabricare.

1) Drodjia

Berea de tip Ale este facuta cu drojdie care fermenteaza la suprafata, la temperaturi putin mai ridicate. In mod normal, acest lucru este vizibil spre finalul fermentatiei. Drojdia folosita pentru berile de tip Ale tinde sa produca si esteri care pot afecta gustul berii, totul in functie de ce tip de drojdie este folosit. Doar in cateva cazuri extrem de rare, berarii folosesc drojdie ce fermenteaza la fundul vasului pentru a face bere de tip ale, in rest se foloseste doar drojdie ce fermenteaza deasupra.

Berile de tip Lager folosesc drojdie ce fermenteaza la fundul vasului. Pentru ca acest tip de drojdie tinde sa se depuna la fund, ea poate fi colectata si refolosita. Drodjia din berea de tip lager nu adauga aproape nimic specific gustului, lasand ca aici sa actioneze apa, maltul sau hameiul.

2) Timpul si temperatura

sursa: http://www.thekitchn.com

Dupa cum zicea, drojdia pentru berea de tip ale, fermenteaza la temperaturi putin mai ridicate, in jurul a 16-20 de grade celsius. Din acest motiv berea de tip ale tinde sa se matureze si sa fermenteze mai rapid decat cea de tip lager.

Berile de tip lager tind sa fermenteze la temperaturi mai joase. Daca e sa privim cursul istoriei, berea de tip lager este originara din Europa, din tari ca Germania, unde vremea este mai racoroasa. Cuvantul “lager” vine din germanul “lagern” care inseamna “a pastra, a depozita”. Acest lucru se refera la procedeul de fabricare a berii de tip lager unde berea este depozitata si fermenteaza in perioade mai lungi de timp, fata de berea de tip ale. Aceasta combinatie de temperaturi scazute si drojdie care fermenteaza la baza vasului ii ofera berii un gust bland dar racoritor.

3) Ingredientele suplimentare

Retetele de bere ale contin de cele mai multe ori cantitati mai mari de hamei, malt sau malt prajit, ceea ce duce la un gust mai dulce sau amar, in functie de ce primeaza. Daca privim situatia mai in amanunt, berarii care fac bere de tip ale sunt cunoscuti a fi mai inventivi, adaugand ingrediente suplimentare. De partea cealalta, berarii ce fac bere de tip lager se conformeaza Legii Puritatii Berii (Reinheitsgebot) din 1516 care limiteaza ingredientele berii la malt, hamei, drojdie si apa. Aceasta lege a aparut dintr-o cauza nobila pentru a interzice berarilor sa scada calitatea berii prin adaugarea ingredientelor mai ieftine. Problema este ca legea fiind una invechita, blocheaza creativitatea berariilor europene care se axeaza pe berea de tip lager.

Aceste diferente sunt pentru cei care chiar vor sa afle mai multe despre bere. Este totusi putin ironic ca berea de tip ale este mai respectata decat cea de tip lager, mai ales cand ne gandim ca fabricarea berilor lager este mult mai dificila si indelungata.

Iata ca ai aflat care-i diferenta intre berea de tip ale si cea de tip lager 🙂

2 Comments

  1. Doar berarii care fac bere de tip lager in Germania sunt obligati sa respecte o varianta actualizata a legii puritatii berii! Restul o fac daca vor si declara ca respecta Legea puritatii berii din motive publicitare!

  2. @Paul – gresesti, in aceasta tara legile sunt atat de aspre, incat nu iti permiti sa faci marketing aiurea caci ti se ia licenta! In Germania (locuiesc si lucrez in domeniul productiei si vanzarii de bere), berea ADEVARATA respecta legea puritatii. Celelalte intra la categoria bauturi diverse sau alimente. Cand zici bere, in Germania trebuie sa respecti urmatoarea conditie: sa folosesti doar 3 ingrediente – hamei, orz si apa. Drojdia de grau se adauga, mai nou, la berea alba – acea bere cu depuneri pe fundul sticlei, care trebuie agitata inainte de turnare in pahar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.