Chiar daca nu am gustat niciodata berea Terapia, din Timisoara trebuie sa recunosc ca ii respect pe acesti oameni tocmai pentru ca au reusit si au facut o bere locala. Este un punct de plecare pentru producatorii mici, care ar putea sa mearga pe acelasi drum. Astazi am vazut cateva actualizari de pe pagina lor de Facebook despre cum se face berea Terapia si m-am gandit ca v-ar interesa, tocmai pentru ca sunt prezentate intr-o maniera prietenoasa, ca sa fie inteleasa de toata lumea.
1) Macinatul Maltului – In aceasta etapa maltul se zdrobeste in moara cu trei valturi, pentru a le permite substantelor nutritive sa se dizolve in mustul de bere.
2) Plamadirea – Plamadirea este etapa in care maltul zdrobit si apa parcurg mai multe etape succesive de incalzire si repaus, pentru a dizolva toate substantele nutritive si zaharurile necesare pentru fermentare.
3) Filtrarea Naturala – In aceasta etapa, mustul este separat de borhot prin intermediul filtrarii si spalarii naturale. Granele formeaza o sita naturala prin care trece mustul, obtinundu-se astfel un lichid dulce, aromat si foarte curat.
4) Fierberea Mustului – In aceasta etapa, mustul obtinut se fierbe la 98°C timp de 90 minute si se adauga hameiul, conform retetei.
5) Fermentatia Primara – Fermentatia primara este etapa in care se adauga drojdia in mustul primitiv. Drojdia are rolul de a transforma zaharurile din mustul primitiv in alcool si bioxid de carbon. In functie de reteta si de tipul berii, folosim culturi de drojdii specifice. De asemenea, durata si temperaturile la care fermenteaza berea sint diferite, in functie de tipul berii.
6) Fermentatia Secundara (Maturare) – Fermentatia secundara este etapa in care berea tanara, dupa ce a ajuns la gradul de fermentatie dorit, se matureaza in tancuri. Maturarea are loc in conditii de temperatura si presiune controlate electronic, astfel incat berea sa se poata prepara conform retetei.
7) Analize Fizico-Chimice si Microbiologice – In tot procesul de productie dar in special dupa maturare, berea obtinuta se analizeaza din punct de vedere microbiologic si fizico-chimic. Doar sarjele care corespund standardelor de productie si sanatate publica sunt eliberate spre consum.
8) Imbuteliere / Etichetare – Odata ce berea a fost eliberata spre consum, ea se imbuteliaza in sticle cu inchizatoare ceramica, returnabile, si/sau in butoaie de 25L. Pe fiecare sticla si pe fiecare naveta de bere se aplica sigilii pe care sunt inscriptionate data fabricatiei si termenul de valabilitate. Etichetele ofera informatii despre continut, producator, conditii de pastrare etc..
9) Desfacere – Berea se vinde en-gros catre localuri, restaurante, cluburi din Timisoara si imprejurimi, respectiv en-detail, direct la consumator. Livrarea se face la domiciliu, pe baza de comanda, sau din magazinul propriu.