Cu totii stim ca pana acum, efectele consumului moderat de vin rosu au fost studiate si restudiate. Ceea ce poate nu stiati este ca oamenii de stiinta au facut zeci de studii care arata ca beneficiile consumului moderat de bere sunt aceleasi, daca nu mai numeroase. Ambele bauturi contin alcool dar beneficiile pot varia.
Consumul de alcool a fost asociat cu nivele ridicate ale colesterolului de tip HDL, un lucru bun. De asemenea cei care beau bere moderat au nivele mai scazute de fibrinogen, o proteina care poate favoriza cheagurile de sange ce duc la atacuri de cord si tromboza (boala provocata de astuparea unui vas sangvin cu un cheag de sange). Per ansamblu, studiile de genul celui facut la Institutul de Epidermologie din cadrul Universitatii din Muenster (Germania), au aratat ca un consum moderat de bere poate scadea riscul aparitiei bolilor de inima.
Alcoolul reduce nivelul insulinei ceea ce duce la un risc mai scazut de aparitie a aterosclerozei si intarirea arterelor. Dar beneficiile consumului de bere nu au legatura doar cu alcoolului. Un studiu olandez al “Institutului de cercetare TNO pentru Hrana si Nutritie” a aratat ca persoanele care beau bere au un nivel mai ridicat cu 30% de vitamina B6, dublu fata de cei care consuma vin rosu sau gin.
In Iulie 2001,intr-un numar al Jurnalului European de Nutritie, un studiu punea unul langa altul nivele de acid folic cu consumul moderat de bere. Acidul folic ajuta la combaterea bolilor cardiovasculare. Un studiu facut la Harvard, publicat in “New England Journal of Medicine”, tot din 2001, arata ca un consum moderat de bere ajuta la pastrarea capacitatilor mentale ale femeilor in varsta. De asemenea, un studiu facut la Universitatea Tufts, SUA sugera ca un consum moderat de bere normala sau inchisa la culoare poate proteja densitatea mineralelor din oase. Acest lucru ii poate ajuta cu siguranta pe cei in varsta.
Chiar daca berea are niste beneficii majore, dupa cum am vazut, exista si riscuri de sanatate pentru cei care beau bere constant. Nu exista indoiala ca femeile insarcinate n-ar trebui sa consume alcool deoarece acest lucru poate duce la Sindromul Alcoolic la Fetus. Alcoolul traverseaza cordonul ombilical sau intra in compozitia laptelui si afecteaza functiile creierului.
Cheia in consumul de bere este moderatia. Bautul in exces duce la afectiuni ale ficatului si rinichilor. Consumul excesiv de bere, sau orice tip de alcool poate duce la accidente rutiere sau in interiorul locuintei. Consumul moderat de bere ne poate relaxa, reduce stresul ceea ce ne ajuta considerabil. La polul opus, excesul de bere anuleaza efectele pozitive.
Beneficiile consumului moderat de bere sunt datorita alcoolului, vitaminelor (ex. B6), magneziu, seleniu si alte componente. Sa nu uitam ca berea este 90% apa (Tu stii care e cea mai buna apa pentru bere?) care impreuna cu alcoolul duce la curatarea rinichilor. De asemenea, procesul de fabricare a berii elimina bacteriile din apa.
In mod normal, niciun articol sau studiu nu are o valabilitate universala. Dar daca va limitati la un pahar de 350ml, maxim 2 pe zi, majoritatea studiilor arata ca beneficiile depasesc cu siguranta riscurile.
sursa imagini: http://www.bwdaz.com/, http://www.fropki.com/
Ce legatura are insulina cu arterele??