Numele marcii de bere Gambrinus nu este unul autohton, el fiind imprumutat de la un rege din Flandra care, conform legendei, este un protector al berarilor si, totodata, inventator al fabricarii acestei bauturi. Istoria ne intoarce in secolul al XlX-lea, mai exact in 1869, cand un investitor neamt a construit pe Calea Grivitei (Bucuresti) fabrica de bere Gambrinus. Succesorii sai sunt fratii Czell, antreprenori sasi din Sibiu, care o vor transforma, in 1911, in societate pe actiuni.
In 1948, comunistii au schimbat numele fabricii in Fabrica de bere Bucuresti – intreprinderea Grivita. Au urmat cativa ani de regres, dupa, maximul de vanzari atins in 1994, apoi vinderea catre compania autriaca de bere Brau Union, care a cumparat marca de bere Gambrinus si fabrica Grivita (2000). Producatorii de bere Gambrinus au intuit nevoia romanului de mai mult, motiv pentru care in anii ’90 au introdus sticla de 1L, scoasa din circuit un pic mai tarziu, odata cu introducerea PET-ului. La ora actuala, marca de bere Gambrinus detine aproximativ 2% din piata berii din Romania conform spuselor producatorului Heineken Romania.
Acest nume de bere are ceva legaturi si cu marele nostru scriitor Ion Luca Caragiale, cel care in 1901 a deschis o berarie cu numele Gambrinus vizavi de Teatrului National de pe Calea Victoriei, distrusa in timpul bombardamentelor din al doilea razboi mondial. Nu a incetat sa functioneze nici macar dupa plecarea lui Caragiale la Berlin, aceasta fiindu-le un adevarat prieten tuturor degustatorilor de bere adevarata pana la inceputul anilor ’40. Traditia a continuat si in comunism, cand localul aflat la intersectia Bulevardului Elisabeta cu Strada Brezoianu in cladirea hotelului Palace a devenit un loc important pe harta Bucurestiului.
Bere Blonda, 4,5% alcool
In comert: sticla 0,5L, doza 0,5L, PET 1L, PET 2L
Anul intrarii pe piata romaneasca: 1869
Website: http://heinekenromania.ro/ro/marci_regionale
sursa thumb: http://www.worldsbestbrands.com.au
deci in Bucuresti nu se mai gaseste cam de jumatate de an,raspunsul a fost ca nu se vinde