Tot ce trebuie sa stii despre Berea fara Alcool

ID-100111504-bereAm primit intrebari despre berea fara alcool, despre cum se face si cat de buna e. M-am gandit ca in acest articol sa aflam, impreuna, tot ce trebuie sa stim despre berea fara alcool. Chiar daca multi nu vad berea fara alcool cu ochi buni, aceasta bautura si-a avut rostul in istoria noastra si este preferata si acum de multe persoane. Haideti sa incepem.

O mica, dar foarte mica istorie a berii fara alcool

Probabil ca berea fara alcool a aparut cu mult inainte de 1919, dar pornim de aici pentru ca in acest an, in SUA, acest tip de bere a inceput sa fie foarte cautat. Era perioada prohibitiei si s-a decis ca nicio bautura sa nu aiba mai mult de 0,5 ABV. Aceasta concentratie a ramas de atunci si este folosita si astazi pentru a caracteriza berea fara alcool. La acea vreme, berariile americane s-au vazut nevoite sa faca acest tip de bere, nu pentru ca isi doreau acest lucru ci pentru ca sa nu dea faliment.

Trec 13 ani si prohibitia a devenit un simplu vis urat. Cu toate astea, berea fara alcool nu a disparut pentru ca lumea se obisnuise cu gustul sau si multi nu puteau sa renunte. Daca ne uitam si astazi la piata de bere americana, observam cat de mult se vand berile cu un ABV mic (berea light), de exemplu Miller, Coors, Pabst, Bud, etc. – au cate o varianta light.

Cum se face berea fara alcool?

Acest tip de bere se face la fel ca si celelalte tipuri de bere, cel putin la inceput. Trece prin procedeul normal de la pregatirea cerealelor, a mustului, adaugarea hameiului si chiar fermentatia. Cand se ajunge la acest capitol insa, berea se transforma. Daca urmatorul pas logic ar fi imbutelierea, in cazul nostru, alcoolul trebuie eliminat din bere.

ID-10097990-pahare-bereCel mai folosit procedeu prin care se face acest lucru este prin fierbere. Alcoolul are un punct de fierbere mai mic decat apa – 78,37°, asa ca berea fermentata este incalzita din nou la aceasta temperatura si tinuta asa pana cand nivelul alcoolului ajunge la 0,5%. Totusi, fierberea suplimentara a berii ii schimba gustul deoarece toate ingredientele trecut din nou prin acelasi procedeu. Pentru a micsora acest risc, unele fabrici de bere folosesc distilarea in vid prin intermediul careia punctul de fierbere al alcoolului este coborat pana la cel mult 48°, ceea ce nu schimba atat de mult gustul berii.

O alta tehnica prin care se face berea fara alcool este trecerea sa printr-o sita cu porii atat de mici incat doar alcoolul si apa (+ cativa acizi volatili) pot trece mai departe. Alcoolul este distilat din acest mix de “apa-alcool” si continutul se toarna inapoi. Pentru ca ingredientele principale nu sunt incalzite, aceasta metoda nu duce la pierderi notabile de aroma. Cu toate astea nu este preferata de fabricile de bere pentru ca dureaza mai mult, este mai costisitoare si e nevoie de mai multe persoane pentru a o duce la capat.

Chiar si acum, dupa ce concentratia de alcool a fost redusa la 0,5%, amestecul respectiv nu se poate numi bere. Berea buna se carbonateaza singura, fermentatia facandu-se singura in sticla. Lucrul acesta se intampla pentru ca drojdia transforma zaharul in alcool, producand in acelasi timp si CO2. Alte fabrici de bere mai adauga putina drojdie si zahar dar procedeul acesta este putin opus ideii de bere fara alcool pentru ca prin intermediul sau, ABV-ul creste.

De ce berea fara alcool are un gust diferit?

ID-100165641-cutii-bereMulta lume este de parere ca acest tip de bere are un gust diferit deoarece nu are alcool. Chiar daca nu gresesc in totalitate, alcoolul are un rol important cand vine vorba despre senzatia pe care o avem cand bem berea, cat de aspra ni se pare si poate accentua unele arome dulci de la malt. Cu toate acestea, alcoolul nu adauga nimic considerabil la aroma berii.

Dupa cum am spus si mai sus, aroma se schimba in timpul procedeului prin care se elimina alcoolul din bere, si mai ales din cauza caldurii. Hameiul se poate adauga la perioade diferite de timp, fie ca e pentru gustul amar, aroma de citrice sau savoarea berii iar unor beri (in special cele de tip IPA) hameiul se adauga si dupa cand berea se raceste. Hameiul aduce gustul amar iar maltul pe cel dulce iar cand berea trece printr-un procedeu suplimentar de fierbere, in primele 15 minute dispar toate efectele hameiului. 

O alta problema este ca berea fara alcool poate avea un gust usor metalic sau stătut. Problema aceasta este prezenta si la berile cu alcool, dar pentru acestea hameiul si gustul dulce al maltului fac ca bautorii de bere sa nu simta acest gust diferit. Mai mult, berea fara alcool care este carbonatata suplimentar are un gust pronuntat stătut deoarece prin adaugarea CO2 se adauga si acid carbonic care are acest gust.

Ca si multi altii, sunt de parere ca berea fara alcool nu are un gust bun si prefer sa o evit. Exista desigur si exceptii cum ar fi Clausthaler Golden Amber sau Kaliber de la Guinness, beri fara alcool care au un gust decent.

De retinut ca berea fara alcool, cum este numita in comert, are totusi o concentratie de 0,5% alcool si nu este recomandata copiilor sau femeilor insarcinate. Cu toate acestea, berea fara alcool este recomandata soferilor, chiar daca au fost cazuri in care unii s-au imbatat… de la bere fara alcool.

sursa

Glass Of Beer and Cold beer image courtesy of [antpkr], Aluminum Cans With Water Drop image courtesy of [artzenter] / FreeDigitalPhotos.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*