Ce bere bem primavara?

Spre deosebire de celelalte anotimpuri, primavara nu apar prea multe stiluri de bere sau mai bine zis, exista un numar mic de tipuri de bere care sarbatoresc venirea primaverii. Cate din acestea gasim si la noi in tara, va las pe voi sa le descoperiti 🙂

sursa: http://www.beercoasterspodcast.com/

Berea de tip Bock

Exista un fel de bere numit Maibock – May bock, adica o bere care se face in special primavara. Vorbim despre o bere de un galben puternic si cu o consistenta ridicata. O bere numai buna pentru primavara deoarece este un lager mai puternic, in caz ca e putin mai racoare afara dar si mai racoritor, in caz ca soarele incalzeste mai mult decat trebuie. Este o bere consistenta, un lager cu un ABV mai ridicat.

Daca ne gandim mai bine si berea de tip bock (nu cea maibock) este buna pentru primavara. Acest gen de bere are o culoare mai inchisa si propune o aroma de malt mai puternica. Toate berile de tip bock sunt lager deci poti fi sigur ca fiecare dintre acestea va avea si efectul racoritor.

Berea stout

Chiar daca am recomandat-o in trecut, ca o bere buna pentru iarna, nu m-as da deoparte daca unul dintre voi mi-ar propune-o si pentru primavara. Acest stil de bere, originar din Irlanda, este baut in special de St. Patrick’s Day, ceea ce-l face sa fie un tip de bere pentru primavara.

Bere condimentata

N-as recomanda orice spiced beer pentru primavara, doar cele mai light, mai racoritoare. Berea Madonna, facuta la Galati, ar intra in categoria berii albe, Wit beer, ce vine din Belgia si ar trebui sa aiba in compozitia sa coriandru. Nu stiu cat de mult au respectat reteta, insa berea condimentata light este foarte buna primavara. As include in aceasta categorie si berea din ghimbir (ginger beer), mai mult pentru ca iti va trezi simtul gustativ si olfactiv, numai bun pentru primavara.

Berea cu aroma de fructe

Nu sunt un fan al berii cu aroma de fructe si nu prea au legatura cu primavara. Cu toate acestea, unele berarii (normal ca nu de la noi) lanseaza primavara beri fructate, in concordanta cu aparitia florilor. O bere cu aroma de fructe va avea un gust de zmeura, piersici sau chiar mango. Cand alegeti o bere cu aroma de fructe, daca sunteti norocosi si aveti o berarie in apropiere sau un prieten care face acest tip de bere, acasa, alegeti-o pe aceea. Cu cat este mai proaspata, cu atat este mai buna.

Nu stiu cat de mult se orienteaza romanii catre berea cu arome, berea condimentata sau cea bock. Din pacate romanul bea la cantitate, fara sa se uite la calitate. Nu vreau sa sugerez ca berea romaneasca nu e buna, ba chiar din contra. Cu toate astea, e pacat sa nu incerce ceva nou.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*